Fondul Monetar Internațional a avertizat Uniunea Europeană că ajutoarele sale de stat, în creștere până la exces, trebuie să fie „concentrate și coordonate”, altfel riscă să submineze eforturile de a concura cu economii rivale.
UE se confruntă cu o criză de identitate legată de scăderea competitivității în comparație cu SUA și China, care depășesc performanțele și cheltuielile economiei europene în sectoare-cheie.
Într-un raport consultat de Financial Times, FMI afirmă că politica industrială „trăiește un moment”(?) în Europa, pe măsură ce factorii de decizie politică adoptă o abordare tot mai intervenționistă pentru a alimenta tranziția ecologică și a proteja economia și lanțurile de aprovizionare.
Dar subliniază este nevoie de mai multă coordonare centrală pentru a se asigura că țările UE nu se subvenționează reciproc.
Ajutoarele de stat acordate de statele membre s-au triplat în ultimul deceniu, crescând de la 0,5 % din PIB în 2012 la aproximativ 1,5 % în 2022, legate în principal de tehnologiile ecologice și eficiența energetică.
Deși subvențiile pot stimula inovarea, productivitatea și veniturile, se pot întoarce împotriva lor dacă sunt prost coordonate, în special într-o economie deschisă precum cea a UE.
„Ajutorul de stat european avantajează firmele beneficiare, dar este adesea în detrimentul altora”, scrie FMI, avertizând împotriva ”politicilor industriale unilaterale”.
Documentul citează, de exemplu, ajutoarele de stat acordate de Germania producătorilor de echipamente electrice și optice, care sunt în detrimentul partenerului său comercial Franța.
Cadrul actual al blocului privind ajutoarele de stat reprezintă un „bun punct de plecare”, însă este nevoie de mai multă cooperare, de exemplu sub formă de programe comune. Raportul indică întreprinderi comune precum cea care a devenit Airbus – finanțată de Regatul Unit, Franța și fosta Germanie de Vest în urmă cu aproape o jumătate de secol – ca povești de succes care merită reproduse.
Comisia Europeană supraveghează politica în domeniul concurenței și al ajutoarelor de stat, dar FMI consideră că sunt necesare puteri mai centralizate pentru a stimula inițiativele comune.
„Un organism decizional centralizat ar eficientiza prioritățile și ar putea aloca mai bine resursele în domenii de interes reciproc”, se arată în raport.