AcasăEconomieFisură în parteneriatul strategic. Nuclearelectrica, la un pas să iasă din proiectul...

Fisură în parteneriatul strategic. Nuclearelectrica, la un pas să iasă din proiectul SMR-urilor americane

Nuclearelectrica își pregătește retragerea din ”capcana” americană

Șeful Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a început să transmită semnale referitoare la marele proiect cu americanii de la NuScale, pregătindu-și, tactic, retragerea. Pentru prima oară, acesta a pus problema fezabilității reactoarelor modulare, având în vedere costurile uriașe ale acestora, pe care oficialii au refuzat să le publice. Experții în energia nucleară ne spun că nu o să mai dureze mult până la întreruperea proiectului, pentru că Nuclearelectrica va fi obligată să pună cifrele pe masă. Între timp, noile SMR-uri de la GEHitachi avansează rapid, fiind contractate de statele din UE.

sursa foto mediafluxro

România, la presiunea Guvernului SUA, a pariat pe un cal mort, cum se spune. Rămase fără finanțare, după ce americanii au renunțat la proiect, SMR-urile de la NuScale vor fi clar devansate de un alt model, preferat de statele din UE, și care se anunță că va deveni comercial prin 2028. Astfel, construcția primului reactor GE Hitachi BWRX-300  va fi realizată de compania energetică Ontario Power Generation 2024-2025 în Canada și va fi dat în folosință comercială în 2027-2028. Estonia a selectat reactorul modular mic BWRX-300 de la GE Hitachi Nuclear Energy pentru a fi implementat până la începutul anilor 2030, iar guvernul polonez a decis să emită o decizie de principiu și a aprobat șase locații pentru construirea a 24 de unități de ultimă generație de tip GE Hitachi BWRX-300 în Polonia. Singura țară care a rămas să dezvolte proiectul de la NuScale este România, însă acesta este, în realitate, blocat, având în vedere că nu s-a mișcat nimic.

”Noi vorbim despre amplasamentul de la Doicești de mai bine de un an și jumătate, dar nimeni nu a făcut o aplicație la CNCAN cu caracteristicile amplasamentului, ca să se poată obține o autorizație. În plus, Agenția Internațională a Energiei Nucleare de la Viena a analizat situația amplasamentului de la Doicești și a dat niște recomandări care nu au fost făcute publice. Astfel, nu se știe dacă s-au îndeplinit sau nu. Nu o să mai dureze mult până când o să întrerupă proiectul cu NuScale. Trebuie să iasă cu cifrele pe masă, oricât de strategic ar fi partenerul”, ne-au declarat experții în energia nucleară.

Avansat, dar înțepenit

Directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a reiterat, într-un interviu apărut pe site-ul financialintelligence.ro, că proiectul SMR de la Doicești rămâne unul dintre cele mai avansate din lume în acest moment, deși nu este nici pe departe singurul. Avansul pe care îl are încă NuScale este că a primit aprobarea design-ului din partea Comisiei de Reglementare Nucleară a SUA (NRC), însă la viteza cu care se mișcă lucrurile, în scurt timp vor primi autorizații și alte reactoare modulare.

”Proiectul SMR de la Doicești se află încă în faza intermediară dintre FEED1 și FEED2 și am aliniat resursele financiare necesare finanțării acestei faze și a atragerii de parteneri cu expertiză în acest domeniu. Avem încredere că proiectul va progresa în perioada următoare, iar atunci când va ieși din faza studiilor de fezabilitate, în mod cert vom avea o evaluare mult mai cuprinzătoare și mai clară a fiecărei componente din proiect. Este datoria noastră să continuăm FEED2, pentru a avea toate datele necesare întocmirii unui studiu de fezabilitate inclusiv identificarea lanțului de aprovizionare local și pentru a lua decizia finală de investiție asupra acestui proiect și pentru a întocmi un plan național nuclear, de ce nu, cu ramificații regionale”, a afirmat Cosmin Ghiță.

Apare primul ”dacă”

Deși a încercat să își mențină susținerea pentru reactoarele de la NuScale, directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, și-a luat măsuri de precauție, în eventualitatea unei aproape iminente retrageri din proiect. ”Imediat ce finalizăm etapele care ne vor da o înțelegere cuprinzătoare a acestui proiect, a costurilor sale și a lanțului de aprovizionare local și în măsura în care se dovedește a fi fezabil, este normal să explorăm această industrie pentru a putea aduce mai multă energie curată și fără emisii de carbon în sistem”, a precizat Cosmin Ghiță. Fezabilitatea proiectului s-a blocat deja înainte de începerea studiului de prefezabilitate, când costurile vehiculate au reușit să-i sperie pe reprezentanții Ministerului Energiei în AGA de la Nuclearelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.