Deși programate a se finaliza în 2030 și 2031, reactoarele 3 și 4 ar putea fi gata abia în 2035, a anunțat Ministerul Energiei. Cum din 2032 România s-a angajat să scoată, definitiv, cărbunele, sistemul energetic rămâne în aer, agravându-se problemele deja existente. Proiectul noii Strategii Energetice vorbește, în premieră, despre dezechilibrele provocate de regenerabilele intermitente și despre adaptarea Green Deal la realitățile din țara noastră.
Guvernul a reușit, în sfârșit, să pună în dezbatere publică proiectul Strategiei Energetice a României 2025-2035 cu perspectiva anului 2050. Surprinzător, Strategia face o radiografie a dezastrului actual în care se găsește sistemul energetic național, semn că documentul a fost întocmit chiar de specialiștii din domeniu.
Vestea cea mai proastă, însă, este amânarea termenului de 2030 și 2031 pentru finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă pentru 2035, cu incertitudinile aferente acestei date. Fără energia în bandă a celor două reactoare, tranziția dură din țara noastră, cu termene nerealiste, va însemna prăbușirea sistemului energetic.
”România a stabilit anul 2032 ca termen pentru dezafectarea capacităților de producere a energiei pe bază de huilă și lignit. Extinderea sectorului nuclear național, cu construcția de noi unități de scară mare și reactoare modulare de mici dimensiuni (RMM) până în 2035, va contribui semnificativ la creșterea producției de energie electrică cu emisii scăzute de carbon, precum și la asigurarea unor noi soluții de alimentare cu energie în noi aplicații industriale. Îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare se va realiza în strânsă corelare cu necesitățile economice, sociale și de securitate, asigurându-se o disponibilitatea continuă a energiei, inclusiv în situații de stres ale sectorului energetic, la prețuri accesibile pentru populație și companii. Așadar, reducerea capacității de generare pe bază de cărbune se va realiza într-un ritm care nu aduce atingere imperativelor economice, sociale și de securitate energetică”, se arată în Strategie.
Un Green Deal mai pricăjit
La nivel regional, dar și național, independența energetică trebuie să fie noul obiectiv strategic, în condițiile în care România își propune să transpună și să aplice Pactul verde european (Green Deal), se precizează în document.
Însă, planurile și legislația acțiunilor-cheie aferente prin elaborarea și implementarea unui Pact verde pentru România trebuie să particularizeze obiectivele europene la realitățile și posibilitățile naționale, astfel încât noul cadru de dezvoltare justă și durabilă să asigure o tranziție ecologică eficientă economic, suportabilă social și axată pe competitivitate și inovație. ”România consideră siguranța aprovizionării cu energie din producție internă un obiectiv primordial pentru asigurarea securității energetice naționale, cu menținerea unui mix energetic diversificat la orizontul anului 2035, ținând cont deopotrivă de obiectivul de decarbonizare a sectorului energetic, precum și de asigurarea flexibilității și adecvanței sale. Astfel, România vizează inversarea dependenței de importuri de energie până în 2035 prin intensificarea proceselor de electrificare, demararea de noi exploatări de resurse energetice primare și diversificarea tehnologiilor folosite în producerea de energie”, se notează în Strategia energetică.
Mai ușor cu regenerabilele
Sursele de energie regenerabilă, deși esențiale pentru tranziția ecologică, au și caracteristici de intermitență, potrivit Strategiei. Astfel, în situații de criză, pot exista perioade în care producția de energie din surse regenerabile să nu fie suficientă pentru a satisface consumul intern, iar pentru a asigura securitatea energetică națională sunt necesare surse de producere a energiei în bandă, precum gazul natural și energia nucleară, pentru a asigura flexibilitatea și adecvanța SEN.
”În acest context, gazul natural va fi utilizat ca și combustibil de tranziție, jucând un rol vital prin capacitatea acestuia de a răspunde rapid la variațiile cererii. Totodată, sursele cu emisii scăzute de carbon, precum energia nucleară, vor contribui semnificativ la creșterea producției de energie electrică fără emisii de gaze cu efect de seră. De asemenea, stocarea energiei în baterii, hidrocentralele cu acumulare prin pompaj și hidrogenul vor juca un rol esențial pentru creșterea flexibilității și echilibrării SEN, având capacitatea de a oferi servicii de reglaj primar, secundar și terțiar”, se mai arată în Strategia energetică.
Cei care au luat decizii în văzul reactoarelor 3 și 4 și s-a ajuns la această situație trebuie să plătească la greu!
Dacă nu eram atât de bătuți în cap, și-l lăsam pe Ponta să finalizeze contractul de terminare a reactoarelor cu chnezii, acum 10 ani, acestea erau pe punctul intrării în funcțiune, acum, dacă nu și produceau electricitate de ceva vreme. Dar fiind mai catolici decât Papa, în relația cu Chiba și nu numai, avem de a face cu o boală lungă, care se mai zice că este și moarte sigură. Pun pariu că nici în 2035 nu vor fi gata, poate nici măcar nu încep lucrările, deoarece acum se reconsideră rolul energiei nucleare, iar țările care dețin tehnologiea acționează mai întâi pentru rezolvarea problemelor din propria-i țară și dacă mai rămân ceva firimituri se arncă și pe meleagurile mioritice. Mai pun un pariu. Până atunci vor fi rezolvate și problemele privind ordinea mondială, Rusia își va ocupa locul de drept, ca și China iar noi, duplicitari, cum ne știm, ne vom întoarce spre una din aceste țări, pentru a termina lucrările la Cernavoda. Cu o condiție, să mai existăm, ca sta/colonie până atunci.
Parazitii astia fătati sau creati dupa 89 nu vor fi niciodata in stare sa FACA nimic pt tara lor, doar s o suga si s o indatoreze. Daca vor fi exterminati, nici o paguba
De 34 de ani se chinuie sa finalizeze reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda…
Se pare ca mai au nevoie de 11 ani.
Mult hulitul Ceausescu a construit reactoarele 1 si 2 mult mai repede si ar fi fost puse in functiune la inceputul anilor 1990, dupa ce proiectul a fost finalizat prin anii 1980.
Cine a facut reactoarili 1 si 2 ? Ceausescu ? Astia de acum ce au facut ? Nici cu var nu au fost in stare sa dea, sunt slugi la straini.
Actionarii SNN nu am aprobat un alt termen decat 2030-2031 deci sunt speculatii ca sa nu le spunem santaje daca se „pun in preicol” ceianicele de la Doicesti. Oricum 2030 era un termen superlejer si aproape 4 ani nu s-a facut cam nimic in afara de PR pentru SMR. Am spus si am repetat ca atunci cand RTH U1, detritiere, U3-4 sunt in grafic ne putem ocupade SMR. Tot timpul s-a consumat cu SMR neglijand primele prioritati.
Nu se vor face Cele doua reactoare. Stiu bine ce afirm😎
VOTATI PSD -PNL – O SA O DUCETI BINEEEEE…. VOTATI PSD -PNL