Politica monetară a SUA este pe cale să se abată brusc de la cea a Uniunii Europene în 2025, cu proiecții mai mari de creștere și inflație deschizând o fragmentare transatlantică cu zona euro.
Potrivit Financial Times, Rezerva Federală urmează să reducă rata dobânzii de referință doar cu jumătate din cât o va reduce Banca Centrală Europeană până la sfârșitul anului viitor, deoarece se confruntă cu o creștere slabă și cu o inflație care nu îndeplinește obiectivul.
Cu Donald Trump pregătindu-se să reducă impozitele și să crească tarifele, inflația din SUA este prognozată să rămână peste 2% pe tot parcursul lui 2025, conform predicțiilor Consensus Economics. Pe de altă parte, inflația din zona euro este prognozată să scadă sub ținta BCE de 2% începând din februarie.
„Ne așteptăm ca o divergență să aibă loc între ciclurile de relaxare ale Fed și BCE, pentru că riscurile crescânde de inflație determină prima să adopte o abordare destul de prudentă, în timp ce cea din urmă răspunde cu fermitate slăbiciunii economice,” a declarat Jennifer McKeown, analist global la Capital Economics.
Separarea căilor subliniază îngrijorările tot mai mari legate de economia zonei euro aflate în dificultate, unde factorii de decizie se tem de daune suplimentare cauzate de un posibil război comercial condus de Trump. Planurile președintelui ales sunt așteptate să stimuleze creșterea și inflația în SUA pe termen scurt, președintele Fed, Jay Powell, afirmând luna aceasta că nu se grăbește să reducă ratele dobânzilor.
Inflația și politica monetară s-au mișcat într-un mod sincronizat în mari părți ale lumii în ultimii trei ani, pe măsură ce țările au experimentat un salt generațional în creșterea prețurilor. Însă măsurile timpurii de relaxare a politicii monetare adoptate de Fed, BCE, Banca Angliei și alte bănci centrale occidentale în 2024 ar putea ceda locul unei abordări mai discordante în 2025.
Randamentul titlurilor de stat americane pe doi ani — care urmărește îndeaproape așteptările privind ratele dobânzilor — a crescut la 4,4% la sfârșitul săptămânii, de la 3,6% la începutul lunii trecute, în contextul unor îngrijorări crescute legate de inflație.
Dolarul crește, euro slăbește
Dolarul, care slăbise din vară, a urcat dramatic față de monedele de referință în timpul alegerilor din SUA, pe măsură ce investitorii anticipau impactul politicilor tarifare și fiscale ale lui Trump.
Euro este din ce în ce mai destabilizat de datele economice slabe care au crescut șansele unei reduceri a ratei cu jumătate de punct de către BCE la întâlnirea de luna viitoare.