Cauta

Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile

Revin exploatările miniere. UE caută materii prime critice

Criza de materii prime critice, necesare atât tranziției către energia verde, cât și pentru industria militară, a determinat conducerea UE să ceară statelor o mobilizare generală. Astfel, toate țările Uniunii Europene vor fi obligate să demareze programe de explorare la nivel național a resurselor de astfel de materii prime critice și strategice și să pună la dispoziția Comisiei Europene datele privind zăcămintele descoperite.

Noul Regulament UE de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice obligă statele membre să demareze programe ample de explorare a resurselor pe propriile lor teritorii.

Cunoștințele existente și punerea în corespondență a ocurențelor de materii prime din Uniune au fost dezvoltate într-un moment în care asigurarea aprovizionării cu materii prime critice pentru dezvoltarea tehnologiilor strategice nu a reprezentat o prioritate, se arată în Regulament. Lipsa informațiilor geologice actualizate privind materiile prime critice în Uniune ar putea submina dezvoltarea proiectelor de extracție, slăbind astfel eforturile de a reduce riscurile în materie de aprovizionare și de a proteja funcționarea pieței interne. În acest sens, pentru a obține și a actualiza informațiile privind ocurențele de materii prime critice, statele membre, în funcție de condițiile geologice, trebuie să elaboreze programe naționale de cartografiere pentru explorarea generală a materiilor prime critice și a principalelor minerale împreună cu care sunt extrase.

”Aceasta ar trebui să includă măsuri precum cartografierea geologică, campaniile geochimice, studiile geoștiințifice și reprelucrarea seturilor de date geoștiințifice existente. Acest lucru sporește probabilitatea de a descoperi noi zăcăminte care, la rândul lor, ar trebui să stimuleze investițiile în explorare. Programele de explorare ar trebui să ia în considerare și utilizarea unor tehnici de explorare noi care permit identificarea zăcămintelor la o adâncime mai mare decât tehnicile convenționale”, se precizează în Regulamentul UE.

Explorări din satelit

Potrivit documentului, datele și serviciile spațiale derivate din sistemul de observare a Pământului pot sprijini eforturile în direcția unor lanțuri valorice durabile ale materiilor prime critice prin asigurarea unui flux continuu de informații, care ar putea fi utile pentru activități precum monitorizarea și gestionarea zonelor miniere, evaluarea impactului socioeconomic și asupra mediului sau explorarea resurselor minerale.

”Întrucât sistemul de observare a Pământului este, de asemenea, în măsură să furnizeze date cu privire la zonele îndepărtate și inaccesibile, statele membre ar trebui să ia în considerare acest aspect atunci când elaborează și pun în aplicare, în măsura posibilului, programele lor naționale de explorare”, se specifică în Regulamentul UE. Măsurile ar fi necesare dat fiind prețurile volatile ale mai multor materii prime strategice, exacerbate de mijloace limitate de acoperire a acestora pe piețele la termen, care creează un obstacol atât pentru promotorii de proiecte în ceea ce privește asigurarea finanțării pentru proiectele privind materiile prime strategice, cât și pentru consumatorii din aval, care doresc să asigure prețuri stabile și previzibile pentru factorii de producție esențiali.

Proceduri rapide

Riscul de întreruperi ale aprovizionării este în creștere, pe fondul intensificării tensiunilor geopolitice și a concurenței în materie de resurse. În plus, dacă nu este gestionată în mod corespunzător, creșterea cererii de materii prime critice ar putea genera efecte sociale și de mediu negative, se mai arată în Regulament. Tocmai de aceea, luându-se în considerare și imprevizibilitatea, complexitatea și, uneori, durata excesivă a procedurilor naționale de autorizare, care subminează securitatea investițiilor necesare dezvoltării eficace a proiectelor privind materiile prime strategice, statele membre sunt somate să aplice proceduri de autorizare simplificate și previzibile în cazul proiectelor strategice. În acest scop, conform Regulamentului UE, proiectele strategice vor beneficia de un statut prioritar la nivel național pentru a se asigura o procedură administrativă rapidă și un tratament în regim de urgență în toate procedurile judiciare și litigioase aferente.

Ultimele stiri

  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Cine l-a împins pe Trump spre războiul cu Iranul?
  • Alertă națională. Se forțează privatizarea pădurilor statului
  • Exit mobile version