AcasăEconomieFățarnica UE umple visteria lui Putin

Fățarnica UE umple visteria lui Putin

Gazul lichefiat a scăpat din plasa sancțiunilor Uniunii Europene asupra combustibililor fosili ruși.

Blocul comunitar a redus drastic dependența de gazul rusesc prin conducte, dar, în același timp, și-a mărit achizițiile de GNL rusesc, plătind miliarde de euro giganților Gazprom și Novatek, care pot fi folosite pentru a finanța războiul din Ucraina, deoarece companiile energetice, prin intermediul impozitelor pe profit, sunt printre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Analiștii de la CapraView, o firmă globală de prognoză în domeniul gazelor naturale, estimează că aproape jumătate din GNL-ul exportat de Rusia în primele zece luni după invazia sa în Ucraina a ajuns în Europa, reprezentând venituri de aproximativ 14 miliarde de dolari.

Potrivit Reuters,  importurile de GNL din Rusia au crescut la 22 de miliarde de metri cubi (mld. mc) anul trecut, față de 16 miliarde  în 2021. Aceste volume sunt mai mici decât cele 155 de miliarde de metri cubi de gaze prin conducte pe care UE obișnuia să le primească în fiecare an de la Moscova, deși unele țări au înregistrat o creștere semnificativă de la război încoace.Belgia și Spania aproape că și-au dublat importurile de GNL rusesc în cele 12 luni de la invadarea Ucrainei, arată o analiză realizată de Kpler.

Țările UE sunt prinse într-o capcană: renunțarea la GNL-ul rusesc ar însemna automat prețuri mai mari la energie.Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a îndemnat statele membre și companiile din UE să nu mai cumpere GNL-ul companiilor rusești, calificând drept un „risc pentru reputație” creșterea importurilor în timp ce blocul își prezintă eforturile de reducere a veniturilor Rusiei.

În plus, companiile din UE care nu vor mai cumpăra GNL rusesc ar putea fi obligate să plătească penalități pentru că nu și-au respectat contractele existente.Situația este “absurdă”, a comentat ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, precizând că UE acceptă în continuare aceste importuri de GNL, fără să aibă unanimitate în aprobarea sancțiunilor pentru Rusia.

Săptămâna trecută, statele membre au propus să creeze o opțiune legală care să permită țărilor să împiedice firmele rusești să rezerve capacitatea de infrastructură necesară pentru a transporta GNL în Europa.

Dar propunerea, care face parte dintr-o lege care conține norme mai largi privind piețele de gaze din UE, trebuie negociată cu Parlamentul European și nimeni nu se așteaptă la o înțelegere pe toată linia, în parte din cauza unor probleme juridice.

Klaus-Dieter Borchardt, consilier principal pe probleme de energie la firma de avocatură Baker McKenzie, a precizat că legislația Organizației Mondiale a Comerțului permite țărilor să interzică un anumit produs de pe piața lor doar în anumite circumstanțe limitate.

Și nu toate țările europene își pot diversifica aprovizionarea suficient de repede pentru a opri importul de GNL rusesc. De asemenea, interzicerea efectivă a tuturor importurilor de gaze rusești în UE – o altă propunere a Parlamentului –  pare un scenariu SF.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
537 afisari

3 COMENTARII

  1. resursele naturale ale solului si subsolului, pamantul arabil, forta de munca-numarul si disponibilitatea oamenilor de a munci sunt adevarata bogatie materiala.
    tiparnitele de bani ale ue si sua sunt iluzii care nu tin nici de cald, nici de foame.
    ue si sua, fara colonii si fara tiparnita bce si fed sunt out of economix. doar cu know-how avansat si inginerii financiare nu poti hrani popoarele si nici nu le poti satisface nevoile de baza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger