AcasăEconomieFără risipă de bani la bugetul public! Au suspendat bonusurile la salarii...

Fără risipă de bani la bugetul public! Au suspendat bonusurile la salarii şi angajările

Bugetele gospodăriilor s-au micșorat, puterea de cumpărare s-a topit

Guvernul vrea să oprească risipa de bani publici și pregătește limitarea cheltuielilor bugetare până la finalul anului.

A apărut o variantă revizuită a Ordonanței de Urgență, în care sunt prezente o serie de măsuri menite să țină sub control cheltuielile statului.

Cele mai dure decizii

Aprobarea de către Guvern, în cazuri temeinic justificate, a organizării de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante din instituțiile și autoritățile publice, va fi suspendată până la 31 decembrie 2024.

De asemenea, anumite bonusuri pentru bugetari nu se vor mai acorda în acest an.

Record absolut al deficitului bugetar

România a ajuns la un deficit bugetar apocaliptic de 63,66 miliarde lei, mai mare cu 20 miliarde de lei decât în 2020, când economia a fost efectiv închisă. Blocul Național Sindical (BNS) a avertizat asupra derapajului nepermis și a arătat că acesta nu este justificat de așa-zisele investiții despre care vorbea premierul Marcel Ciolacu.

În acest ritm, anul se va încheia cu un deficit de 7%, care va avea drept consecință creșteri generalizate ale taxelor și impozitelor.

Deficitul bugetar a explodat, astfel că, după primele 6 luni din 2024, este mai mare cu 5 miliarde de euro față de aceeași perioadă din 2023, a atras atenția Blocul Național Sindical (BNS). Datele publicate de Ministerul Finanțelor au arătat o înrăutățire fără precedent a indicatorilor economici, astfel încât deficitul bugetar în perioada ianuarie-iulie 2024, a ajuns la 3,6% din PIB (63,66 miliarde lei).

Cu excepția anului pandemic 2020 (când deficitul la 6 luni a fost de 4,17% din PIB, generat de cauza obiectivă a închiderii economiei), finanțele publice înregistrează în prima jumătate a anului, cel mai avansat declin din ultimii 10 ani, a semnalat BNS.

Deficitul de 63,66 miliarde de lei a ajuns să reprezinte mai mult decât toate încasările din TVA pentru primele 6 luni ale acestui an (57,09 miliarde lei) și mult mai mult decât încasările însumate din alte 3 capitole bugetare, respectiv din impozit pe profit, impozit pe salarii și venit și din alte impozite pe venit, profit și câștiguri de capital, toate acestea generând încasări totale de 42,3 miliarde lei).

author avatar
Andrei Ștefan
461 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger