AcasăEconomieFactura de un trilion de euro. Cea mai gravă criză din ultimele...

Factura de un trilion de euro. Cea mai gravă criză din ultimele decenii este abia la început

O factură datorată creșterii costurilor cu energia în urma războiului Rusiei în Ucraina, dar cea mai gravă criză din ultimele decenii este abia la început.

După această iarnă, Europa va trebui să umple rezervele de gaz cu livrări reduse sau chiar inexistente din Rusia. Chiar și cu mai multe instalații de import de gaze naturale lichefiate care vor fi puse în funcțiune, se așteaptă ca piața să rămână strânsă până în 2026, când va fi disponibilă o capacitate de producție suplimentară din SUA până în Qatar. Asta nu înseamnă niciun răgaz în ceea ce privește prețurile ridicate.

În timp ce guvernele au reușit să ajute companiile și consumatorii să absoarbă o mare parte din lovitură cu ajutoare de peste 700 de miliarde de dolari, potrivit grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles, o stare de urgență ar putea dura ani de zile.

În condițiile în care ratele dobânzilor sunt în creștere, iar economiile sunt probabil deja în recesiune, sprijinul pare din ce în ce mai inaccesibil.

„Odată ce adunați totul – planuri de salvare, subvenții – este o sumă ridicol de mare „, a declarat Martin Devenish, director la firma de consultanță S-RM. „Va fi mult mai greu pentru guverne să gestioneze această criză anul viitor”.

Capacitatea fiscală  este deja suprasolicitată. Aproximativ jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene au datorii care depășesc limita de 60% din produsul intern brut al blocului comunitar.

Suma de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, calculată de Bloomberg pe baza datelor de pe piață, reprezintă o numărătoare generală a scumpirii energiei pentru consumatori și companii – o parte, dar nu toată, a fost compensată cu pachete de ajutor. Bruegel are o estimare similară care are în vedere cererea și o creștere a prețurilor, care a fost publicată într-un raport al Fondului Monetar Internațional în această lună.

Graba de a umple depozitele de gaz în vară, în pofida prețurilor aproape record, a atenuat pentru moment criza de aprovizionare, însă vremea geroasă pune la încercare pentru prima dată în această iarnă sistemul energetic european.

Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a rețelelor din Germania – cea mai mare economie europeană –  a avertizat că nu se economisește suficient gaz și că doi din cinci indicatori, inclusiv nivelul consumului, au devenit critici.

Având în vedere că aprovizionarea este limitată, întreprinderile și consumatorii au fost invitați să reducă consumul. UE a reușit să reducă cererea de gaze cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an, dar regiunea se confruntă în continuare cu un deficit potențial de 27 de miliarde de metri cubi în 2023, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. AIE presupune că livrările rusești scad la zero și că importurile chinezești de GNL revin la nivelurile din 2021.

„Obținerea de gaze este o necesitate absolută și probabil că vom asista la o acaparare europeană generalizată”, susține Bjarne Schieldrop, analist pentru mărfuri la banca suedeză SEB AB, prezicând o „piață a vânzătorilor” pentru cel puțin următoarele 12 luni. „A început cursa pentru a umple stocurile de gaze naturale din UE” înainte de iarna viitoare.

Europa primește în continuare o cantitate mică de livrări rusești prin Ucraina, dar bombardamentele intense ale Kremlinului asupra infrastructurii energetice pun în pericol ruta. Fără această linie de gaz, reumplerea depozitelor va fi o provocare.

Până la 1 februarie, rezervoarele ar trebui să fie pline în proporție de cel puțin 45% pentru a evita epuizarea acestora până la sfârșitul sezonului de încălzire.

Contractele futures pe gaze europene au avut o medie de aproximativ 135 de euro pe megawat-oră în acest an, după ce au atins un vârf de 345 de euro în iulie. Dacă prețurile vor reveni la 210 de euro, costurile de import ar putea ajunge la 5% din PIB.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
573 afisari

4 COMENTARII

  1. Cei care au furat 5trilioane din Irak sa plateasca trilionul…se aude Petrov,Coldea,Gittenstein,Ghitza,Urdea etcetera

  2. Asistam la preludiul unei noi mari revolutii bolsevice care va matura Europa si occidentul, in general !!!
    Oricum, capitalismul e mort !

    • Vladutz, ai vise umede cu sedinte de partid, care se termina cu orgii secsuale intre tovarasi, dupa plata cotizatiei ?
      Daca exista capitalismul, nu aveai internet sa-ti deversezi vomele pe aici, doar gazeta de perete de la intreprindere, sa te stergi la qur cu ea, dupa ce ti-ai mancat slanina cu ceapa, impachetata in ea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger