Cauta

Există o alternativă credibilă la hegemonia financiară occidentală?

La 22 august va fi dezvăluită cea mai importantă evoluție în domeniul finanțelor internaționale din 1971 încoace. Este vorba despre lansarea unei noi monede importante care ar putea slăbi rolul dolarului în plățile globale.

Procesul este fără precedent, iar lumea nu este pregătită pentru această undă de șoc geopolitică și monetară, care va fi produsă de grupul BRICS: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Va afecta comerțul mondial, investițiile străine directe și portofoliile investitorilor în moduri dramatice și neprevăzute?

Cea mai importantă evoluție a sistemului BRICS se referă la extinderea numărului de membri – a dus la adoptarea informală a denumirii BRICS+ pentru organizația extinsă.În prezent, opt națiuni au depus o cerere oficială de aderare și alte 17 și-au exprimat interesul de a adera.

Cei opt solicitanți oficiali sunt Algeria, Argentina, Bahrain, Egipt, Indonezia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.Cele 17 țări care și-au exprimat interesul sunt Afganistan, Bangladesh, Belarus, Belarus, Kazahstan, Mexic, Nicaragua, Nigeria, Pakistan, Senegal, Sudan, Siria, Thailanda, Tunisia, Turcia, Uruguay, Venezuela și Zimbabwe.

Lista nu se rezumă doar la creșterea numărului de participanți la viitoarele reuniuni BRICS. Dacă Arabia Saudită și Rusia sunt ambele membre, aveți doi dintre cei mai mari trei producători de energie din lume sub același cort.Dacă Rusia, China, Brazilia și India sunt toate membre, aveți patru dintre cele mai mari șapte țări din lume, în funcție de suprafață și de resuresele naturale afarente.

Aproape 50% din producția mondială de grâu și orez, precum și 15% din rezervele mondiale de aur se află în BRICS.Între timp, China, India și  Brazilia sunt patru dintre cele nouă țări cu cea mai mare populație de pe planetă. China, India, Brazilia, Rusia și Arabia Saudită au un PIB combinat de 29 trilioane de dolari sau 28% din PIB-ul nominal mondial. Dacă se utilizează paritatea puterii de cumpărare pentru a măsura PIB-ul, atunci ponderea BRICS este de peste 54%. Rusia și China au două dintre cele mai mari trei arsenale nucleare din lume (celălalt lider este reprezentat de Statele Unite).

Din toate punctele de vedere – populație, producție de energie, PIB, producție de alimente și arme nucleare – BRICS nu este doar o altă societate de dezbateri multilaterale. Acționând împreună, reprezintă un pol al unei noi lumi multipolare sau chiar bipolare.

Când va fi anunțată lansarea noii monede în august, nu va cădea pe un teren gol, ci într-o rețea sofisticată de capital și de comunicații. Ce se ascunde în spatele acestei căutări de a renunța la dolar? În mare parte, răspunsul este înarmarea dolarului de către SUA prin utilizarea sancțiunilor.

De ani de zile, americanii au folosit sancțiuni pentru a pedepsi națiuni precum Iranul. Însă sancțiunile pe care SUA și aliații săi le-au impus Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina anul trecut au depășit cu mult regimurile anterioare. Au fost fără precedent. Multe alte țări au început să ajungă la concluzia că ar putea fi următoarele pe listă dacă se vor pune cu SUA în anumite probleme. Iar această teamă a accelerat foarte mult impulsul de a renunța complet la sistemul dolarului.

Dorința nu se limitează la țintele actuale, cum ar fi Rusia, ci este împărtășită de țintele potențiale, inclusiv China, Iran, Turcia, Arabia Saudită, Argentina și multe altele. Dorința globală de a se îndepărta de dolar ca mijloc de schimb pentru comerțul internațional cu bunuri și servicii nu este deloc nouă. Diferența de astăzi este că a trecut de la un subiect de discuție la o noutate și la o realitate iminentă într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă.

O monedă BRICS va fi ancorată la un coș de mărfuri care va fi utilizat în schimburile comerciale dintre membri. Inițial, coșul BRICS+ va include petrolul, grâul, cuprul și alte bunuri esențiale comercializate la nivel mondial în cantități specificate.

Mișcarea joacă în favoarea Rusiei și Chinei, care sunt cei mai mari producători de aur din lume și se află pe locurile șase și, respectiv, șapte în topul celor 100 de națiuni cu rezerve de aur. Evident, nu se poate vorbi de sfârșitul dolarului ca monedă de rezervă, dar rezultatul va fi o bulversare a sistemului monetar international.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Trump distruge Serviciile secrete americane
  • Artizanii indieni de încălțăminte profită de scandalul sandalelor Prada
  • Sluga Nicușor Dan ne bagă în război cu Rusia!
  • Măsurile fiscale anunțate de premierul Bolojan
  • Verdict al sindicaliștilor. Măsurile Guvernului vor închide industria de apărare
  • Polițiștii acuză MAI că vrea să le prelungească, pe șest, vârsta de pensionare
  • Ritualul neobișnuit al marelui portar argentinian Sergio Goycochea. „Era talismanul meu”
  • Bogdan Hossu: E o minciună că nu avem voie să producem energie pe cărbune. Termenul e 2034
  • Tarifele vamale ale Unchiului Sam. Care sunt scenariile posibile înainte de 9 iulie, termenul limită
  • Exit mobile version