AcasăEconomieExecutările silite, doar pentru fraieri. Firmele au țepuit ANAF cu 44 miliarde...

Executările silite, doar pentru fraieri. Firmele au țepuit ANAF cu 44 miliarde de lei

Foame de bani la Buget. Marcel Boloș pune tunurile pe cetățeni

Ministerul Finanțelor se plânge de faptul că ANAF nu a reușit să scoată de la firme 44 de miliarde de lei, din obligații bugetare, pe motiv că au conturile goale. Astfel, singurele executări silite le mai fac persoanelor fizice, cărora le opresc banii din salarii și pensii. Mai mult, ministerul a decis să reducă și perioada de eșalonare la plata restanțelor la taxe și impozite pentru cetățeni, motivând că, dintr-un salariu de 2.400 lei, pot da și la stat 200 de lei pe lună. 

Panicat de încasările la buget din ce în ce mai mici, Guvernul a decis să scoată bani și din piatră seacă. Însă, în loc să se îndrepte către multinaționalele cu cifre de afaceri de miliarde de euro care declară doar pierderi, Executivul a pus tunurile tot pe populație și pe companiile românești pricăjite. Dovadă a incapacității ANAF de a aplica legea este și recordul de obligațiile restante bugetare de 44 miliarde de lei de la firme, pe care nu le poate încasa sub nicio formă, pe motiv că persoanele juridice respective ar avea conturile goale. Dacă executarea silită s-ar limita doar la poprirea pe conturi, nu s-ar mai încasa nimic niciodată, însă pentru a parcurge și alte etape, efortul este prea mare.

”Din analizele efectuate a rezultat că din totalul de 2.162.647 contribuabili activi, un număr de 1.208.411 contribuabili figurează cu conturi deschise la instituții de credit. Totodată, din cei 2.162.647 contribuabili activi, înregistrează obligații bugetare restante un număr de 333.571 contribuabili, din care un număr de 271.314 contribuabili figurează cu conturi deschise la instituții de credit. De asemenea, din cei 2.162.647 contribuabili activi: – 954.236 nu dețin conturi bancare, din care: 95.293 sunt plătitori de TVA și 205.471 înregistrează datorii; – 327.677 au conturile blocate, însă nu derulează operațiuni de încasări și plăți prin aceste conturi. De menționat este și faptul că, în perioada 2021-2023, au fost înființate popriri pentru obligații bugetare restante în valoare de 51 miliarde lei, din care s-au încasat numai 7 miliarde lei, întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi”, susține Ministerul Finanțelor.

Ai datorii, nu mai ai voie cu cash-ul

Pentru a încasa mai mulți bani de la datornici, ministerul vrea ca, în cazul debitorilor care au înființate popriri bancare, să se aplice o derogare de la dispozițiile referitoare la operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală, analizele efectuate au arătat un grad scăzut de încasare a sumelor prin poprire bancară, din cauza faptului că debitorii nu rulează încasările și plățile prin conturile bancare.

”Având în vedere că debitorii care se află în executare silită prezintă un risc ridicat de neîncasare a obligațiilor fiscale, se impune un regim diferit față de cel general stabilit privind plafoanele aferente operațiunilor de încasări și plăți, sens în care se reglementează că plafoanele operațiunilor de încasări și plăți în numerar se diminuează față de cele generale și se stabilesc în funcție de categoria de contribuabil”, se precizează în proiect. 

Astfel, în cazul debitorului mare contribuabil pentru care s-au înființat popriri pentru obligații bugetare al căror cuantum depășește suma de 40.000 lei, încasările se vor face în limita unui plafon zilnic total de 5.000 lei, iar plățile, în limita unui plafon zilnic total de 5.000 lei. Contribuabilul mijlociu cu popriri pentru datorii mai mari de 20.000 de lei, încasările și plățile zilnice se vor face în limita a 2.500 lei, iar în cazul celorlalte categorii de debitori, cu popriri pentru obligații bugetare al căror cuantum depășește suma de 10.000 lei, încasările și plățile zilnice nu vor depăși 1.000 de lei. Măsura va lovi, în egală măsură, și cetățenii, care, atunci când vor achiziționa bunuri și servicii de la firme cu restanțe la Fisc, vor fi obligați să facă plăți doar cu cardul.

Eșalonare la plată, doar 12 luni

Ministerul Finanțelor vrea să reducă perioada de eșalonare la plată pentru  taxele și impozitele restante ale persoanelor fizice la maximum 12 luni. În prezent, 1.283.728 contribuabili persoane fizice înregistrează obligații fiscale restante de 751 milioane lei. În cazul persoanelor fizice, sumele pe care le pot datora sunt din alte surse decât din salarii/pensii, întrucât pentru acestea din urmă angajatorul/plătitorul de venit reține și virează obligațiile fiscale aferente venitului, susține ministerul.

”Astfel, în baza acestor plafoane, dacă o persoană fizică ar datora o sumă de 2.400 lei și ar beneficia de eșalonare la plată clasică pe 24 luni, rata lunară ar fi 100 lei, iar pe 5 ani – rata lunara ar fi de 40 lei. Pe de altă parte, dacă o persoană fizică ar datora o sumă de 2.400 lei, aceasta ar putea beneficia de eșalonare la plată simplificată pe 12 luni, fără constituire de garanții, caz în care rata aferentă acesteia ar fi de 200 lei pe lună. Ori la un salariu minim brut pe economie de 3.700 lei (2.363 lei – net), o astfel de rată (200 lei) s-ar încadra la un grad de îndatorare de aproximativ 12% din venitul net”, explică Ministerul Finanțelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
14.437 afisari

8 COMENTARII

  1. Scoateti individul asta de la conducere ca e ruina finantelor!!!Habar nu are de ce are in parohie!!!

  2. 44 de miliarde de lei sunt aproape 10 miliarde de dolari, iar dragii nostri puliticieni se plang ca nu ie bani…

  3. Sunt niste cozi imense in vami, formate de romanii care se intorc in tara sa investeasca, sa isi deschida afaceri. Chiar si straini, traficanti de droguri, sex, persoane, etc. Cica e raiul pe pamant pt afaceristi, in Ro. Si Balasz e dumnezeul local.

  4. Ăsta e ministrul finanțelor? Ăsta nu știe nimic din legislație! Nu știe nici măcar faptul că eșalonarea se acordă doar pentru datorii ce depășesc 5.000 lei, de unde scoate aberațiile pe care le rostogolește pentru cei care nu știu?

  5. Nemernicul asta și cu slugile lui nu pot recupera Cele 44 miliarde de la marii contribuabili , dar au gasit sa jupoaie 1.280.000 de amarati pentru un miliard jumate ??

  6. Normal,ăla care vinde leuștean și mărar,taranca care vinde ceapa,ăștia sunt evazioniști,dar pe aia care au Lamborghini Urus,vile cu 10 camere, procurori, judecători,politicieni,NU AU CURAJUL, pentru că sunt dați în judecată și sigur pierd, Aveți vreun exemplu din categoriile de mai sus in care ANAF a câștigat sau a îndrăznit să deranjeze.
    Noi prostimea,sclavii,iobagii plătim cu ajutorul ANAF datoriile și averile lor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger