AcasăEconomieExcepționalismul SUA pierde din încredere. Dolarul, principala victimă

Excepționalismul SUA pierde din încredere. Dolarul, principala victimă

Incertitudinile legate de comerț, datoria fiscală crescândă și lipsa de încredere în excepționalismul SUA au afectat activele americane, dolarul fiind principala victimă

Incertitudinile legate de comerț, datoria fiscală crescândă și lipsa de încredere în  excepționalismul SUA au afectat activele americane, dolarul fiind principala victimă.

Dolarul a fost supus unei noi presiuni după ce agenția Moody’s a redus cu o treaptă ratingul suveran al Statelor Unite. Investitorii consideră că moneda își pierde din strălucire, potrivit Reuters. „Există suficient loc pentru o depreciere suplimentară, pur și simplu din perspectiva evaluării”, a declarat George Vessey, strateg șef în domeniul valutar și macroeconomic la firma de plăți Convera.

Dolarul și-a pierdut valoarea ca principală opțiune de siguranță, în primul rând din cauza turbulențelor interne declanșate de tarifele impuse de Donald Trump, care au sporit riscul unei recesiuni în Statele Unite.

Euro a apărut ca un câștigător neașteptat pe fondul recentei turbulențe bursiere, atingând un maxim al ultimilor trei ani față de dolar.

Deprecierea  dolarului se suprapune atât cu o creștere continuă a prețului aurului, cât și cu retragerea activelor americane, pe măsură ce dinamismul piețelor bursiere mondiale se mută din SUA în Asia, Europa și în alte părți.

Dollar Index a scăzut cu până la 10,6% de la maximele din ianuarie, una dintre cele mai puternice retrageri pentru o perioadă de trei luni, lăsând speculatorii aproape de cea mai pesimistă poziție pe dolar din iulie 2023.

Datele Fondului Monetar Internațional arată că ponderea dolarului în rezervele băncilor centrale a scăzut de la 71% în 2016 la 68% în 2024.

Conform unui sondaj realizat de Bank of America în rândul administratorilor de fonduri globale, 61% dintre participanți anticipează o scădere a valorii dolarului în următoarele 12 luni – cea mai pesimistă perspectivă a investitorilor majori din ultimii 20 de ani.

”Povestea slăbiciunii dolarului nu s-a încheiat”, avertizează Steve Englander, șeful departamentului Global G10 FX Research de la Standard Chartered. ”Deși acordurile comerciale recente ar putea calma piețele, nu abordează problemele de încredere pe termen lung cu care se confruntă SUA”.

Legea radicală de reducere a impozitelor, promovată de administrația Trump, ar adăuga între 3.000 și 5.000 de miliarde de dolari la datoria națională de 36.200 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

În opinia lui George Saravelos, șeful global al cercetării FX la Deutsche Bank, piața bursieră este ”foarte nervoasă” din cauza ”combinației dintre apetitul diminuat de a cumpăra active americane și rigiditatea unui proces fiscal care blochează deficite foarte mari”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger