AcasăEconomieEvoluția acțiunii Transgaz în perioada ianuarie – 20 decembrie 2023

Evoluția acțiunii Transgaz în perioada ianuarie – 20 decembrie 2023

SNTGN TRANSGAZ SA este o companie transparentă, deschisă spre dialog şi bune practici corporative, o companie performantă care crede în valorile sale organizaționale şi care investește permanent în educația şi dezvoltarea profesională a resursei umane de care dispune. Performanța  companiei a crescut an de an prin munca, pasiunea şi profesionalismul celor care şi-au desfășurat activitatea în acest domeniu și au contribuit la ceea ce SNTGN TRANSGAZ SA este azi – o companie responsabilă, o companie a viitorului, o companie în care modelul de guvernanță corporativă funcționează cu succes.

Obiectivele strategice generale și specifice ale activității SNTGN TRANSGAZ SA sunt stabilite în contextul alinierii la cerințele noii politici energetice europene privind siguranța și securitatea energetică, dezvoltarea durabilă și competitivitatea.

De asemenea, în ceea ce privește performanța companiei pe piața de capital, aceasta este una atractivă, calitate datorată obiectului de activitate, statutului de monopol deținut de TRANSGAZ în transportul gazelor naturale, poziției deținute pe piața energetică națională și internațională, profilului financiar robust și capacității societății de a genera performanțe, venituri stabile și predictibile, politici de dividende atractive, calității actului de management al companiei precum și investițiilor din Planul de Dezvoltare a Sistemului National de Transport (SNT) al gazelor naturale (PDSNT) 2022-2031, revizuit și aprobat de ANRE. Planul prevede un amplu program investițional, cu proiecte de investiții estimate la aproximativ 3,2 miliarde euro, investiții care permit alinierea SNT, atât la cerințele de transport şi operare europene, cât și la cele ale Acordului Verde European privind decarbonizarea.

Evoluția acțiunii TGN în perioada 03.01-20.12.2023

În perioada 03.01-20.12.2023, prețul de închidere al acțiunii TGN a urmat un trend ascendent, înregistrând valori superioare celor din perioada similară a anului 2022, creșterile încadrându-se în intervalul de 3% – 57%, cu un maxim al perioadei de 23,50 lei/acțiune înregistrat în data de 02.05.2023, pe fondul ex-datei pentru majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor și un minim de 15,40 lei/acțiune înregistrat în data de 02.06.2023, scădere influențată în principal de vânzarea de către investitori a deținerilor obținute gratuit în cadrul operațiunii de majorare a capitalului social prin încorporarea rezervelor, precum și de contextul așteptării de către investitori a listării Hidroelectrica la BVB.

În luna ianuarie, ca urmare a informării investitorilor cu privire la emiterea de către ASF a Certificatului de Înregistrare a Instrumentelor Financiare aferent majorării capitalului social al societății, prețul de închidere al acțiunii TGN a înregistrat valoarea de 289,50 lei/acțiune (respectiv 18,09 lei/acțiune preț ajustat 1:16), cu 30% mai mare decât în luna ianuarie 2022.

Mai apoi, pe fondul operațiunii de majorare a capitalului social prin încorporarea rezervelor, aflată în desfășurare, precum și a așteptării investitorilor privind publicarea rezultatelor financiare preliminate pentru anul 2022, prețul de închidere al acțiunii TGN a continuat trendul ascendent, depășind cu 57% valorile înregistrate în luna februarie 2022 și atingând în data de 28.02.2023 valoarea de 314,50 lei/acțiune (19,66 lei/acțiune – preț ajustat 1:16).

În luna martie, ulterior publicării materialelor pentru Adunarea Generală a Acționarilor privind aprobarea rezultatelor financiare anuale finale precum și a demersurilor întreprinse de managementul companiei pentru semnarea de către SNTGN Transgaz SA, OMV Petrom SA și SNGN Romgaz SA a Declarației privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale încheiate în urma procedurii de rezervare de capacitate pentru punctul de  intrare/ieșire în/din SNT-Tuzla – al gazelor naturale din Marea Neagră, prețul acțiunii TGN atinge maximul lunii martie, respectiv 325,00 lei/acțiune în 08-09.03.2023 (20,31 lei/acțiune preț ajustat 1:16).

Comparativ cu finalul lunii martie 2022, prețul de închidere al acțiunii TGN a înregistrat la data de 31.03.2023 o creștere de 46%, până la valoarea de 312,00 lei/acțiune (19,50 lei/acțiune preț ajustat 1:16).

Pe parcursul lunii aprilie, prețul de închidere al acțiunii TGN s-a aflat în continuă creștere, atingând în data de 28.04.2023 valoarea de 21,03 lei/acțiune, cu 40% mai mult decât la finalul lunii aprilie 2022, preț influențat de aprobarea de către AGA a valorii dividendului aferent anului financiar 2022 precum și de contextul încheierii parteneriatului de colaborare dintre Transgaz și E.ON prin care își propun să colaboreze pentru consolidarea securității energetice a României, prin alinierea și corelarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale în direcția prevederilor Pactului Verde European și a celorlalte prevederi legislative europene din domeniu.

Ulterior, în data de 02.05.2023, ex date aferentă operațiunii de majorare a capitalului social al SNTGN Transgaz SA prin încorporarea rezervelor, prețul acțiunii TGN a atins maximul perioadei analizate, respectiv 23,50 lei/acțiune, înregistrând o creștere de 11,64%.

Pe parcursul lunii mai, pe fondul publicării rezultatelor financiare pentru trimestrul I 2023 dar și a corecției suferite ca urmare a majorării capitalului social al SNTGN Transgaz SA prin încorporarea rezervelor, s-au înregistrat fluctuații ale prețului de închidere al acțiunii TGN în intervalul 15,40 lei/acțiune și 22,35 lei/acțiune, acestea fiind valori superioare celor din perioada similară a anului 2022.

În luna iunie, în contextul confirmării de către Fitch a ratingului BBB- cu perspectivă stabilă a societății, acțiunea TGN înregistrează valoarea de 15,40 lei/acțiune în data de 02.06.2023 și urmare a semnării de către managementul societății a ordinului de începere a lucrărilor de construire a gazoductului Tuzla – Podișor, acțiunea TGN crește până la valoarea de 17,40 lei/acțiune în data de 16.06.2023.

Mai apoi, în ton cu dinamica piețelor europene, la sfârșitul lunii iunie s-au înregistrat ședințe de tranzacționare cu evoluții pozitive pentru indicii BVB, astfel că, la data de 29.06.2023, TGN a avut cea mai bună evoluție din compoziția indicelui BET, înregistrând o creștere de 3,88%.

Pe parcursul lunii iulie, acțiunea TGN a continuat trendul ascendent, atingând în data de 31.07.2023 valoarea de 18,32 lei/acțiune, cu 23% mai mare decât valoarea înregistrată în perioada similară a anului 2022.

Ulterior, în luna august, prețul de închidere al acțiunii TGN a oscilat în jurul valorii de 17,00 lei/acțiune, depășind valorile din aceeași lună a anului 2022. De asemenea, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori București din luna august, în urma revizuirii trimestriale a indicilor, realizată de furnizorului global de indici MSCI, prezența României în acești indici crește începând cu data de 1 septembrie 2023, de la 12 la 22 de companii, cele șase companii românești promovate de la Small Cap la Mid Cap / Large Cap (făcând parte din indicii MSCI Frontier și MSCI Romania) fiind: Electrica (EL), MedLife (M), One United Properties (ONE), Teraplast (TRP), Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN).

Tot în luna august, având în vedere oportunitatea de finanțare creată prin Fondul pentru Modernizare, SNTGN Transgaz SA a depus la Ministerul Energiei, aplicații pentru 7 proiecte neprioritare aferente Fondului pentru Modernizare, în sesiunea 2 din anul 2023. Valoarea totală solicitată pentru finanțarea din Fondul pentru Modernizare este de cca. 554,3 milioane Euro iar obiectivul comun al acestor investiții îl reprezintă consolidarea rolului României în sectorul gazier european și regional.

De asemenea, în luna septembrie, SNTGN Transgaz SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău și este certificată pe modelul separării proprietății, preia de la Moldovatransgaz SRL, activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport a gazelor naturale din Republica Moldova.

Prin investițiile realizate de Transgaz pe teritoriul României – dezvoltările SNT în zona de Nord-Est a țării  – s-au creat premisele diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale pentru Republica Moldova, a creșterii gradului de securitate în aprovizionare cu gaze naturale pentru această iarnă și pentru anii următori, precum și posibilitatea extinderii sistemului de transport gaze naturale din Moldova în scopul racordării la rețelele de distribuție a gazelor naturale care se vor dezvolta ulterior, a gospodăriilor și consumatorilor industriali care nu au încă acces la aceste resurse.

În ceea ce privește evoluția bursieră în luna septembrie, acțiunea Transgaz a continuat trendul de creștere, atingând la sfârșitul lunii valoarea de 19,16 lei/acțiune, cu 31% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2022. De asemenea, conform Buletinului Lunar emis de BVB în luna septembrie 2023, Transgaz se situează pe locul 5 în Top 15 companii listate în funcție de variația prețului de referință, înregistrând o creștere de 15,42% a prețului, de la începutul lunii septembrie și până la data de 30.09.2023.

În lunile octombrie – noiembrie 2023 acțiunea TGN a avut un trend ușor descendent dar cu valori net superioare comparativ cu perioada similară a anului 2022.

Ulterior, în luna decembrie 2023 acțiunea TGN a urmat un trend ascendent, depășind în a doua jumătate a lunii pragul de 19 lei/acțiune, înregistrând în data de 11.12.2023 un maxim de 19,28 lei/acțiune.

Capitalizarea bursieră a companiei la data 20.12.2023.

SNTGN TRANSGAZ SA a reușit să performeze și pe piața de capital, înregistrând la data de la 20 decembrie 2023, o creștere de 5,15% a capitalizării bursiere comparativ cu începutul anului respectiv, 03.01.2023.

Astfel, la data de 20.12.2023, capitalizarea bursiera a companiei a fost de 3.572 milioane lei (~719 mil. euro), respectiv cu 174,9 milioane lei (~29 milioane euro) peste nivelul înregistrat la 03.01.2023.

author avatar
Andrei Coman
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger