AcasăEconomieEvaziune fiscală masivă la alcool, tutun și combustibil. Ministerul Finanțelor schimbă legea

Evaziune fiscală masivă la alcool, tutun și combustibil. Ministerul Finanțelor schimbă legea

ANAF, depășit de evaziunea din sectorul produselor cu risc fiscal ridicat

Operatorii economici care comercializează și distribuie produse cu risc fiscal ridicat, printre care se numără alcoolul, tutunul și combustibilii, vor fi obligați să constituie o garanție în valoare de 120% din accizele datorate statului, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență emis de Ministerul Finanțelor. Măsura a fost propusă după ce ANAF a constatat un nivel ridicat de evaziune fiscală în acest domeniu, în urma controalelor efectuate.

Evaziunea fiscală masivă descoperită de inspectorii ANAF la distribuția și comercializarea produselor cu risc fiscal ridicat, precum și la destinatarii acestor produse a determinat Ministerul Finanțelor să ia măsuri extreme. Astfel, instituția e emis un proiect de ordonanță de urgență prin care modifică radical legislația, obligându-i pe aceștia să constituie o garanție de 120% din valoarea accizelor datorate statului.

”Urmare a acțiunilor de control efectuate de organele fiscale la operatorii economici înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat şi biocombustibili și care eliberează pentru consum din cadrul unui antrepozit fiscal produse accizabile, s-a constatat eludarea plății obligațiilor fiscale la bugetul de stat de către acești operatori economici”, arată Ministerul Finanțelor. Aceleași abateri au fost constatate și la destinatarii produselor cu risc fiscal ridicat. Potrivit proiectului de act normativ, atât destinatarii înregistrați care prezintă risc fiscal ridicat, cât și operatorii economici înregistrați pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice și care eliberează pentru consum din cadrul unui antrepozit fiscal produse accizabile vor avea obligația să constituie o garanție de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum.

Garanție pentru infracțiuni

În situația în care organele competente constată indiciile săvârșirii unei infracțiuni și evaluează prejudiciul, operatorii economici respective vor fi obligați de a reîntregi garanția la nivelul prejudiciului, cu excepția situației în care garanția este îndestulătoare, susține Ministerul Finanțelor.

Totodată, operatorii economici înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice și care eliberează pentru consum din cadrul unui antrepozit fiscal produse accizabile trebuie să înștiințeze autoritatea competentă cu cel puțin 3 zile calendaristice înainte de epuizarea cantității de produse accizabile înscrisă în declarația pe propria răspundere. În situaţia în care acești operatori economici înregistrează obligaţii fiscale restante administrate de ANAF cu mai mult de 5 de zile faţă de termenul legal de plată, garanţia se extinde şi asupra acestor obligaţii de drept şi fără nicio altă formalitate. În cazul nerespectării acestor prevederi, ANAF va fi împuternicită să revoce documentul care atestă înregistrarea acestor operatori economici, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.

Amenzi de până la 100.000 de lei

Ministerul Finanțelor spune că operatorul economic nemulțumit poate contesta decizia de revocare a documentului care atestă înregistrarea la autoritatea competentă, la structura cu atribuții de soluționare a contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor – aparat central, potrivit legislației privind contenciosul administrativ, însă contestarea deciziei nu va suspenda efectele juridice ale acestei decizii pe perioada soluționării contestației în procedură administrativă. Pe de altă parte, proiectul de act normative introduce amenzi de la 20.000 lei la 100.000 lei, precum și confiscarea produselor, iar în situația când acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din această vânzare, în situația în care destinatarii înregistrați care prezintă risc fiscal ridicat și operatorii economici vizați nu au respectat prevederile ordonanței.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
994 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger