AcasăEconomieEuropa revine la banii "gheaţă". Nici măcar nordicii nu mai sunt fanii...

Europa revine la banii „gheaţă”. Nici măcar nordicii nu mai sunt fanii unei societăţi „cashless”. Ce decizie a luat Suedia

Lovitură de grație. Banii vor circula doar prin bănci

Suedia s-a răzgândit: nu mai vrea să renunţe total la banii gheaţă. Banca centrală a lor vrea să protejeze accesul la numerar.

Banca Națională suedeză– Riksbank – amenință băncile cu un proiect de reglementare pentru a asigura accesul firmelor la numerar.

Suedia se întoarce la numerar

Băncile trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru a asigura accesul pe termen lung la servicii și să ofere sprijin în cazul unei defecțiuni a sistemelor de plăți digitale, anunţă rtv.net.

Există deja o cerință legală pentru unele bănci de a se asigura că companiile și autoritățile publice pot depune încasări în numerar „zilnic și într-o măsură adecvată”. Potrivit Riksbank, cerința trebuie înăsprită și clarificată, deoarece serviciile oferite de bănci sunt „inadecvate”.

„Multe afaceri continuă să accepte numerar, dar fără aceste servicii nu ar putea face acest lucru în practică. În plus, dacă există noi obligații de acceptare a numerarului pentru operatorii care vând bunuri esențiale, serviciile de încasări zilnice și de numerar vor trebui menținute în toată țara.

În acest fel, băncile contribuie la un circuit al numerarului care să funcționeze în condiții normale chiar și în situații de criză”, mai susţine conducerea Riksbank.

Banii cash pe care nu-i mai poţi folosi

Atenţie la banii cash pe care nu-i mai puteţi folosi la cumpărături! Românii care au bancnote sau monede deteriorate le pot schimba la BNR. Banca înlocuiește, fără taxe și comisioane, banii emiși și neretrași din circulație.

Acest lucru ar trebui să fie făcut cât mai repede, înainte ca numerarul să se deterioreze și mai rău, pentru că nici BNR și niciun magazin nu-i vor mai accepta.

BNR rambursează valoarea integrală a bancnotelor și monedelor deteriorate, chiar dacă acestea prezintă lipsuri. Exisă, totuși, niște condiții obligatorii. Acestea trebuie să fie identificate fără rezerve.

Cele care au rămas fără 40% din suprafață sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.

Înlocuirea se face prin prezentarea la ghișeul special al unei dintre sucursalele Băncii Naționale. Ele pot fi trimise și prin Poștă.

Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu se mai află în circulație, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente retrimiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de Banca Națională.

author avatar
Andrei Ștefan
7.893 afisari

3 COMENTARII

  1. Cred că totuși obișnuiți cu folosirea cardului ,dece să folosim bacnotele ? Mergem înapoi?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger