AcasăEconomieEuropa nu e moșia Google și Amazon!

Europa nu e moșia Google și Amazon!

După ce au anunțat cele mai mari runde de disponibilizări din istoria lor, marile companii de tehnologie din SUA află acum cât de dificil este să reducă numărul de angajați în Europa.

În Statele Unite, aceste companii pot anunța reduceri masive de personal și pot renunța la sute, dacă nu chiar mii de angajați în câteva luni. Și multe dintre ele au făcut -o.

Între timp, în Europa, disponibilizările în masă din sectorul  tehnologiei au stagnat din cauza regulilor stricte privind protecția muncii care fac practic imposibilă concedierea de persoane în unele țări fără consultări prealabile cu grupurile de interese ale angajaților, notează Bloomberg. Negocierile se pot prelungi la nesfârșit.

În Franța, Alphabet –  compania mamă a Google –  poartă discuții pentru a reduce numărul de angajați prin plecări voluntare, oferind pachete de compensații care speră să fie suficient de generoase pentru a-i determina pe angajați să plece.

Amazon a încercat să îi determine pe unii manageri de rang înalt din această țară să demisioneze prin oferirea unui salariu de până la un an și a acordat concediu și bonusuri angajaților care ar fi de acord să plece.

Atât în Franța, cât și în Germania, unde legislația muncii este una dintre cele mai puternice din UE, Google negociază în prezent cu reprezentanții aleși ai angajaților cu privire la problemele legate de forța de muncă.

Conform legii, companiile sunt obligate să negocieze cu aceste consilii înainte de a pune în aplicare concedierile – un proces de lungă durată care include colectarea de informații și posibilitatea de recurs.Pe de altă parte, Google a precizat că nu intenționează să aplice concedieri în România, Grecia sau Austria.

La Paris, unde Google are aproximativ 1.600 de angajați, un comitet de întreprindere poartă discuții cu compania privind numărul și tipul de angajați care vor fi incluși într-un plan de plecări colective voluntare, dar nimeni nu va fi forțat să plece.

Dimpotrivă, în ​​Marea Britanie, unde protecția muncii nu este la fel de strictă, se estimează că 500 din 8.000 de angajați Google vor fi disponibilizați, potrivit reprezentantului Unite the Union, Matthew Waley.

Deși standardele diferite de tratament nu au creat fricțiuni între angajații Google răspândiți în întreaga lume, „oamenii și-au dat seama că modul în care se întâmplă lucrurile în SUA față de Franța și Germania este diferit”, spune Parul Koul, președinte executiv al Alphabet Workers Union.

Peste 170.000 de lucrători în domeniul tehnologiei cu normă întreagă sunt angajați în Europa și în Marea Britanie de către Amazon, Alphabet și Meta.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
445 afisari

2 COMENTARII

  1. Ba,este!
    Din pácate!
    E marea kurvá,ce s-a vandut pe doi galbeni,care ne-au vandut si pe noi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger