AcasăEconomieEuropa, lovită de uraganul dolarului american

Europa, lovită de uraganul dolarului american

Piețele europene de obligațiuni intră cu pași repezi în trimestrul al patrulea, după ce au atins pentru scurt timp cele mai ridicate randamente pe 10 ani din ultimul deceniu. Această creștere a randamentelor este mai degrabă rezultatul unei furtuni venite de peste Atlantic și care lovește totul în calea ei.

Uraganul este alimentat de ascensiunea neîncetată a randamentelor Trezoreriei SUA și de  puterea dolarului. US Dollar Index  a crescut cu 6% față de un coș de valute mondiale de la jumătatea lunii iulie, iar randamentul titlurilor de stat americane pe 10 ani a crescut cu 75 de puncte de bază în aceeași perioadă.

Europa este neputincioasă să reziste acestor forțe, mai ales când țițeiul se apropie în mod inconfortabil de 100 de dolari barilul.

Economiștii avertizeză că există mai puține motive convingătoare pentru a investi în active în euro sau în lire sterline atunci când dolarul este atât de puternic.

Sunt în joc unele schimbări importante de alocare a activelor în afara forțelor de venit fix; în ciuda randamentelor tot mai mari, nu există o cerere suficientă pentru oferta tot mai mare de datorie guvernamentală.

„Lumea trebuie să realoce mai mult capital către obligațiunile americane, iar randamentele mai mari fac treaba, ceea ce duce apoi la un dolar mai puternic, deoarece mai mulți bani fie rămân în SUA, fie sunt atrași din străinătate”, a declarat Kit Juckes, strateg valutar al Societe Generale.

Randamentele italiene s-au egalat cu creșterea trezoreriei americane de-a lungul verii, deși echivalentele franceze și germane au crescut cu 50 de puncte de bază.

Dar ceea ce contează în Uniunea Europeană este dacă se află în limitele acceptabilității politice. Prim-ministrul italian Giorgia Meloni testează cu siguranță aceste limite la Bruxelles, dar până acum nu există niciun semn real că le-a depășit într-un mod incontrolabil. Lecția crizei euro este că singura soluție este aceea de a rămâne uniți și de a lucra la rezolvarea problemelor.

Franța, care are acum o datorie și mai mare decât Italia, va încălca, de asemenea, normele fiscale ale UE în acest an și în 2024.

Cu toate acestea, deficitele bugetare din UE scad de la nivelurile extreme ale pandemiei – doar că într-un ritm foarte lent, relatează The Washington Post.

Prima de randament pe 10 ani solicitată pentru datoria italiană față de cea germană de referință s-a extins din iulie cu 30 de puncte de bază, ajungând la nivelul actual de 190 de puncte de bază, dar aceasta nu face decât să egaleze nivelurile de la începutul acestui an.

Este posibil ca unele licitații prost primite să fi înrăutățit încrederea și să fi exacerbat consecințele randamentului în Europa – dar pentru adevăratul vinovat, priviți în Statele Unite.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
924 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger