Europa riscă să devină din nou dependentă de gazul lichefiat rusesc. Țările UE cumpără mai mult decât înainte de conflictul ucrainean.
La 30 august, organizația neguvernamentală Global Witness a declarat că în primele șapte luni ale acestui an, statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit aproape 5,3 miliarde de euro pentru a cumpăra gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, reprezentând mai mult de jumătate din totalul importurilor.
În același timp, Spania și Belgia au devenit al doilea și al treilea cel mai mare cumpărător de GNL rusesc din lume. Global Witness a constatat, de asemenea, că membrii UE cumpără acum mult mai mult gaz natural lichefiat din Rusia decât înainte de izbucnirea războiului din Ucraina din 2022.
Datele Eurostat mai arată că în primul trimestru 2023 Rusia a devenit al doilea furnizor de GNL pentru zona euro, după Statele Unite și înaintea unor exportatori de top precum Qatar, Algeria, Norvegia și Nigeria.
Potrivit statisticilor Global Witness, în perioada ianuarie-iulie 2023, țările UE au cumpărat 22 de milioane de metri cubi de GNL rusesc, o creștere de 40% față de 15 milioane de metri cubi în aceeași perioadă din 2021.
Utilizând prețurile GNL rusesc estimate de Center for Energy and Clean Air Research pe baza cifrelor spot și lunare ale comerțului, se preconizează că achizițiile UE pe 2023 se vor ridica la 5,29 miliarde de euro.
Creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia în UE depășește cu mult creșterea volumului comerțului cu GNL rusesc pe piața mondială (6%). Din ianuarie până în iulie 2023, ponderea achizițiilor din Rusia în totalul importurilor de GNL ale Uniunii Europene s-a ridicat la 52%. Pentru comparație, în 2022 ponderea a fost de 49%, iar în 2021 – 39%.
În martie 2022, Uniunea Europeană a propus un plan numit REPowerEU, care vizează eliminarea treptată a dependenței de gazele naturale rusești până în 2027. Dar, judecând după situația actuală, blocul mai are un drum lung de parcurs pentru a atinge acest obiectiv, deoarece încă se bazează în mare măsură pe Moscova pentru energia fosilă.
În martie, comisarul pentru energie al Comisiei Europene, Kadri Simson, a cerut statelor membre și companiilor din UE să nu mai cumpere GNL rusesc. De asemenea, ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, le-a cerut antreprenorilor locali să nu semneze noi contracte de import de gaze din Rusia.
În prezent, Spania este al doilea mare cumpărător de GNL rusesc din lume, iar Belgia este al treilea. În primele șapte luni din 2023, Madridul a cumpărat aproximativ 18% din toate exporturile de gaze rusești, iar Bruxelles-ul aproximativ 17%. Aceste două țări sunt pe locul al doilea după China continentală, cu 20%. În același timp, pentru aceeași perioadă din 2021, Spania s-a clasat doar pe locul cinci, iar Belgia pe locul șapte.
Compania spaniolă de utilități Naturgy a semnat un contract major cu compania franceză Total pentru furnizarea de gaze naturale lichefiate rusești.
Rezervele de gaze naturale din Europa se apropie în prezent de 90% din capacitate, dar limita de stocare de 100 de miliarde de metri cubi este încă prea mică, având în vedere consumul anual de 350-500 de miliarde de metri cubi.
DACA EVROPA NU VREA GAZ DIN FEDERATIA RUSA, SA CUMPERE DE PE PLANETA MARTE SAU SA SE SINUCIDA !!!
Ai vrea tu! Numai ca au luat-o la cioc… Rusnacii tai!!!