AcasăEconomieEuropa, din lac în puțul energiei regenerabile

Europa, din lac în puțul energiei regenerabile

Europa s-a grăbit să obțină gaze naturale lichefiate în încercarea de a atenua o criză energetică paralizantă. Acum, există posibilitatea ca planurile sale de a construi mai multe terminale de import pentru acest combustibil să fi mers prea departe.

Din Franța până în Polonia, regiunea caută să construiască o infrastructură de GNL, după ce Rusia a redus drastic livrările prin conducte în urma invaziei sale în Ucraina. Însă această capacitate ar putea depăși semnificativ cererea de combustibil după 2030, pe măsură ce țările vor adopta din ce în ce mai mult energia regenerabilă.

Potrivit Bloomberg, dacă toate terminalele planificate vor fi construite, există riscul ca miliarde de euro în infrastructură să devină active blocate pe termen lung.

„Unele dintre investițiile în infrastructura de import de GNL au fost făcute de piețe pe baza presupunerii că va exista întotdeauna cerere undeva în Europa”, a declarat Ogan Kose, director general la Accenture Plc, specializat în domeniul gazelor naturale. „Cu toate acestea, dacă fiecare țară urmărește să aibă propria capacitate de import, iar piețele nu vor funcționa în colaborare, atunci, bineînțeles, vor exista o mulțime de costuri nerecuperate.”

Deocamdată, noi terminale de GNL apar în mai multe țări, în condițiile în care criza energetică este încă în centrul atenției. Italia se apropie de demararea celei de-a patra instalații. Germania face presiuni pentru a amplasa al patrulea terminal plutitor, în largul insulei Ruegen din Marea Baltică. Astfel de structuri sunt adesea preferate, deoarece sunt mai ieftine și mai rapid de construit decât cele de pe uscat. Alte proiecte sunt planificate în Estonia și Grecia.

Conform unei estimări a Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, capacitatea de import de GNL a Europei ar trebui să crească cu aproximativ 50% în acest deceniu. Între timp, unele scenarii sugerează că cererea de GNL nu va crește și chiar ar putea scădea. Până în 2030, Uniunea Europeană ar putea avea până la 250 de miliarde de metri cubi de capacitate neutilizată – mai mult de jumătate din cererea totală de gaze a blocului în 2021.

Și ar putea reduce consumul de gaze cu aproape 45% până în 2030, pe măsură ce se îndreaptă către surse de energie regenerabilă, conform prognozelor Agenției Internaționale pentru Energie.

Pentru moment, Europa nu are de ales decât să construiască o nouă infrastructură pentru a face față cererii actuale de GNL. Chiar dacă această capacitate suplimentară este considerată necesară pentru siguranța energetică, preocuparea este lipsa cererii pe termen lung.

Astfel, continentul va ajunge într-o situație paradoxală: supracapacitate de GNL și o energie regenerabilă care elimină gazul.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
5.841 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cred ca propaganda ecologista desantata urcă pe noi culmi! Cum se zice, vise de noapte aiureala asta cu asigurarea întregi cantități de energie din surse regenerabile! Cel puțin la nivelul actual al dezvoltării tehnologice, nu cred ca este posibil decât în creiere drogat cu halucinogene obținerea unei cantități de energie electrica din surse regenerabile care sa susțină și transporturile, și industria și consumul casnic și tot ce presupune utilizare de energie. Chiar doresc sa vad un avion de linie transatlantic, propulsat de energie așa-zis verde. Dar în prima cursa sa fie toți susținătorii acestei aberații. Sa vedem dacă ajung vii pe celalalt mal al oceanului!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger