Europa nu se poate desprinde de importurile de gaze din Rusia. Aceste livrări de gaze către Europa din Rusia le-au depășit pe cele din SUA, pentru prima dată în ultimii doi ani.
Mai multe țări din Europa de Est se bazează în continuare pe importurile din Rusia.
Rusia a „prins” SUA din urmă
UA depășise Rusia ca furnizor de gaze în Europa în septembrie 2022, iar din 2023 companiile americane furnizau o cincime din gaz către continentul european, conform ziare.com.
Cu toate acestea, în luna mai, livrările de gaze naturale și gaze naturale lichefiate din Rusia au reprezentat 15% din volumul total al livrărilor către UE, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord. În prezent, livrările din SUA reprezintă 14% din livrările către continentul european, cea mai mică cifră din august 2022.
Ministerul Energiei anunță apocalipsa
Românii vor fi obligați să plătească pentru reabilitarea termică a locuințelor, dat fiind că prețurile gigacaloriei și lemnelor de foc vor crește în perioada următoare, a anunțat Ministerul Energiei.
Mai mult de jumătate din populația țării se încălzește cu lemne de foc, iar din cele 2,7 milioane de apartamente, doar 5% sunt reabilitate termic.
Pe de altă parte, distrugerea sistemului de încălzire centralizat a procovat o agravare a poluării din orașe, din cauza centralelor pe gaze individuale.
Pe măsură ce comercializarea masei lemnoase este reglementată mult mai riguros, iar prețurile energiei termice și combustibililor sunt liberalizate, costurile cu încălzirea vor cunoaște o creștere, încurajând investițiile în măsuri de reabilitare termică a locuințelor, a precizat Ministerul Energiei.
Aceste măsuri de reabilitare vor include și reabilitarea sistemelor de încălzire cu funcționarea la temperaturi reduse cu control și contorizare individuală.
Cine nu a semnat declaraţia finală de la summitul din Elveţia
Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată de 80 din cele 93 de state participante.
Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia. Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul nu au semnat.
„Considerăm că pentru a ajunge la pace este nevoie de participarea tuturor părţilor şi dialog între toate părţile.
Am decis de aceea să luăm măsuri concrete, pe viitor, în domeniile menţionate mai sus, cu un angajament sporit al reprezentanţilor tuturor părţilor”, se precizează în document.