AcasăEconomieEuropa dependentă de gaze schimbă un risc energetic cu altul

Europa dependentă de gaze schimbă un risc energetic cu altul

Decizia Europei de a schimba gazul rusesc cu GNL american înseamnă că securitatea sa energetică rămâne dependentă de factori care se află cu mult în afara controlului, cum ar fi jocurile politice de la Washington

Europa, care a depins mult timp de gazele naturale rusești, aproape că a renunțat la dependența față de Kremlin în mai puțin de doi ani.

Înlocuitorul preferat – GNL din SUA – este considerat pe scară largă ca fiind abundent, acceptabil din punct de vedere politic și mai puțin susceptibil de a fi blocat decât conductele din Siberia. De asemenea, devine din ce în ce mai riscant pe zi ce trece.

Vineri, Casa Albă a anunțat decizia polarizantă de a opri aprobarea de noi autorizații de export pentru gazele naturale lichefiate, pe fondul unei reacții negative din partea alegătorilor cu “preocupări climatice.”

Potrivit Bloomberg, această pauză, care nu va afecta instalațiile aflate deja în construcție sau în funcțiune, amenință să întârzie sau chiar să facă să deraieze unele dintre proiectele masive care se așteaptă să ajungă pe piață spre sfârșitul deceniului și după aceea.

Într-o perioadă foarte scurtă de timp, SUA și-au adjudecat o parte semnificativă din aprovizionarea cu gaz a Europei, eclipsând orice livrări rusești rămase.

Deși SUA este un aliat important al G-7, cu o putere economică de neegalat, o astfel de dependență exagerată chiar și de o națiune prietenă prezintă riscuri.

Decizia Europei de a schimba gazul rusesc cu GNL american înseamnă că securitatea sa energetică rămâne dependentă de factori care se află cu mult în afara controlului său, cum ar fi jocurile politice de la Washington.

„Dependența europeană de GNL din SUA va crește doar dacă nu reapare mai mult gaz rusesc și dacă cei din Qatar decid să nu se angajeze într-un război al prețurilor pentru cota de piață”,  a declarat Ira Joseph, cercetător asociat senior la Center on Global Energy Policy de la Universitatea Columbia. „Riscul este o schimbare majoră a politicii americane în viitor”.

Pe scurt, prin schimbul de furnizori de combustibili fosili, Europa a schimbat un potențial handicap cu altul, lăsând sistemul său energetic vulnerabil și expus.

Este prea devreme pentru a ști dacă revizuirea din SUA va forța vreo companie să își retragă planurile GNL definitiv; dacă va fi reales, Biden ar putea foarte bine să permită ca procesul să avanseze odată ce se va întoarce în siguranță în funcție pentru încă patru ani. În schimb, dacă un republican, precum Donald Trump, va câștiga președinția, oprirea reglementărilor va fi „aproape sigur anulată la începutul anului 2025”, susține  David Seduski, analist la Energy Aspects.

În perioada în care a fost la Casa Albă, Trump s-a dovedit dispus să folosească tactici de război comercial pentru a-și impune politicile, în special împotriva Chinei, și nu există nicio garanție că UE ar rămâne în afara vizorului.

La apogeul crizei energetice, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a acuzat exportatorii  americani de GNL că s-au folosit de războiul Rusiei în Ucraina pentru a încuraja „dominația economică americană și slăbirea Europei”.

„Europa riscă să fie dependentă de un singur furnizor și, în cele din urmă, să fie la mila prețurilor stabilite de acesta”, a avertizat Ogan Kose, director general la firma de consultanță Accenture.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
4.013 afisari

7 COMENTARII

  1. Gazele din Qatar mai au un risc major, pe lângă preț și anume trebuie să treacă prin Marea Roșie, o zonă fierbinte a lumii. Deja se manifestă efectele, care pot fi și mai puternice.

  2. A nu se uita faptul ca gazele americane sunt de 3-5 ori mai scumpe decat cele rusesti…
    guwernerul Romaniei are o teorie:
    De ce sa dam poporului gaze romanesti cu 0,50 lei/mc cand putem sa le vindem strainilor cu un leu si sa cumparam de la americani cu 5 lei/mc si sa-l dam poporului cu 10 lei.
    Cam aceeasi teorie se aplica si gazelor rusesti de catre occident si totul din pupincurism fata de stapanii americani.

  3. GOLANIA SI LACOMIA AMERICANILOR NU ARE MARGINI !.
    Trecerea de la gazul natural rusesc venit pe conducta pana la consumatori la un pret scazut a facut din tarile importatoare si in special din Germania o forta economica
    si financiara. Prin instrumentarea conflictului din Ucraina ,prin sabotarea Nord Stream 1+ 2 ,prin embargourile impuse de America ,prin Instrumentarea crizei energetice de aceeasi America care isi vara cu SULA gazele GNL in UE la un pret de 500% fata de gazul rusesc ,europenii au schimbat pe DRACU CU TATASU !!.
    SANTAJUL,PRESIUNEA AMERICANILOR A CONTINUAT PE TOATE CAILE SI CONTINUA.
    UE A DEVENIT VACA DE MULS A AMERICANILOR !!!.
    AMERICA A CALCAT SI CALCA PE CADAVRE DE 75 DE ANI IMPUNIAND STATELOR POZITII DE VASALITATE ,DE COLONII.

  4. Europa e COLONIE a imperiului american si ca orice COLONIE asculta de ordinul STAPANULUI De ce sa ia gaze ieftine de la rusi cand poate sa ia GNL american de TREI ori mai sump?

  5. „Gaze ieftine de la ruși”? …
    Oare ați auzit de expresia „dar grecesc” ?
    (Calul troian)

  6. Dominația economica e un obiectiv pt americani, ruși, chinezi și europeni in egală măsură. Iar buna starea propriului popor ar trebui sa fie obiectivul fiecărui conducător.

    Pe de altă parte (că să nu menționez forțele criticate in mesajele anterioare) nefiind în vecinătatea, nu cred că China are gânduri sa invadeze Europa militar. In schimb alții… din păcate… Nu se mulțumesc doar cu businessul și bună vecinătate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger