AcasăEconomieEuropa a rămas în urma SUA - și decalajul crește

Europa a rămas în urma SUA – și decalajul crește

Războiul din Ucraina a revigorat alianța transatlantică. Dar relația dintre SUA și aliații săi europeni este din ce în ce mai dezechilibrată.

În prezent, economia SUA este considerabil mai bogată și mai dinamică decât cea a UE sau a Marii Britanii – iar decalajul este în creștere. Acest lucru va avea un impact care va depăși cu mult standardele de viață relative.

Potrivit Financial Times, dependența Europei de SUA în ceea ce privește tehnologia, energia, capitalul și protecția militară subminează în mod constant orice aspirație a blocului de „autonomie strategică”.În 2008, economiile UE și SUA aveau aproximativ aceeași dimensiune. Însă, de la criza financiară mondială, destinele lor au înregistrat diferențe dramatice.

După cum subliniază Consiliul European pentru Relații Externe: „În 2008, economia UE era ceva mai mare decât cea a Americii: 16,2 miliarde de dolari față de 14,7 miliarde de dolari. Până în 2022, economia SUA a crescut la 25 de miliarde de dolari, în timp ce UE și Regatul Unit au ajuns împreună la doar 19,8 miliarde de dolari. Economia Americii este acum cu aproape o treime mai mare. Este cu peste 50% mai mare decât cea a UE fără Marea Britanie.”

Cifrele agregate sunt șocante. La baza acestora se află imaginea unei Europe care a rămas în urmă – sector cu sector.Peisajul tehnologic european este dominat de firme americane precum Amazon, Microsoft și Apple. Cele mai mari șapte firme de tehnologie din lume, după capitalizarea bursieră, sunt toate americane.

Există doar două companii europene în top 20 – ASML și SAP. În timp ce China și-a dezvoltat proprii giganți interni în domeniul tehnologiei, campionii europeni sunt adesea achiziționați de companii americane. Skype a fost cumpărat de Microsoft în 2011; DeepMind a fost cumpărat de Google în 2014. Dezvoltarea inteligenței artificiale va fi, de asemenea, probabil dominată de firmele americane și chineze.

Universitățile de top care alimentează filiera start-up-urilor tehnologice din SUA lipsesc în UE. Marea Britanie se descurcă mai bine – grație Cambridge, Oxford, Imperial și altele.

În 1990, Europa producea 44% din semiconductorii din lume. În prezent, această cifră este de 9%, față de 12% în cazul Americii. Dar, în timp ce în SUA se așteaptă ca 14 noi fabrici să intre în funcțiune până în 2025, Europa și Orientul Mijlociu vor adăuga doar 10.

Statutul dolarului ca monedă de rezervă la nivel mondial le oferă americanilor posibilitatea de a-și finanța ambițiile, fără a speria piețele. UE, în schimb, are un buget mult mai mic și abia a început să emită datorie comună.

Capitalul privat este mult mai ușor de obținut în SUA. Paul Achleitner, președintele consiliului consultativ global al Deutsche Bank, spune că Europa este acum „aproape în totalitate dependentă de piețele de capital americane”.

Spre deosebire de Europa, SUA dispune de rezerve interne de energie abundente și ieftine. Este acum cel mai mare producător de petrol și gaze din lume. Războiul din Ucraina și pierderea gazului rusesc ieftin înseamnă că industria europeană plătește de obicei de trei sau patru ori mai mult pentru energie decât concurenții lor americani. Patronii europeni sumbri spun că acest lucru duce deja la închiderea fabricilor pe continent.

Europa are performanțe superioare numai în industriile „lifestyle”. Aproape două treimi din sosirile de turiști din lume sunt în Europa. Piața bunurilor de lux este dominată de companiile europene.

Dar poate că aceasta este o parte a problemei. Fără un sentiment mai mare de amenințare, Europa s-ar putea să nu-și adune niciodată voința de a-și inversa declinul inexorabil în ceea ce privește puterea, influența și bogăția.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
295 afisari

8 COMENTARII

  1. Mare panica pe gunoaiele de la Washington de-au ajuns sa umple cu „articole” de genul asta.
    Datoria le e la cer, iar dolarul e in pamant.
    Somaj, criminalitate si cheltuieli militare scapate de sub control, totul facut pe datoria la care in curand nici dobanda nu si-o mai pot permite.
    D-le Jacota, aveti un articol similar publicat de o colega de-a dvs, tot de azi… e asa greu sa va sincronizati putin?

  2. AMERICA INCA SE CREDE STAPANA LUMII !. CUIBUL DE VIPERE INCA INCEARCA SA MUSTE ,SA INVENINEZE RELATIILE INTRE TARI ,SA MANIPULEZE PACEA SI STABILITATEA.
    VALURI DE CRIZE FINANCIARE GENERATE DE AMERICA RASTOARNA ECONOMIILE FRAGILIZATE A MULTOR TARI.
    SEMNALUL CA AMERICA E PE TOPOGAN A VENIT ODATA CU CELE DOUA TRATATE TPP SI TTIP DIN VREMEA LUI OBAMA ,AMBELE TRATATE INCERCAU MAREA CU DEGETU ! TARILE SEMNATARE INTRAU IN STAREA DE VASALITATE FATA DE AMERICA . Confruntarea cu CHINA nu poate fi evitata ,iar FRISOANELE AMERICANILOR AU AMPLITUDINE TOT MAI MARE.
    19 TARI SI-AU MANIFESTAT DORINTA DE A INTRA IN GRUPUL BRICS ! $ ESTE DEJA PE TOPOGAN PIERZAND PESTE 50% DIN POTENTIALUL DE PLATA IN SCHIMBURILE COMERCIALE.
    AZI AMERICANII PLANG CU LACRIMI DE CROCODIL PE SEAMA EUROPEI PE CARE INCEARCA S-O INGROAPE FIINCA N-A SEMNAT TTIP !.
    UNDE S_A INSCENAT CRIZA ENERGETICA ?,UNDE S-A INSCENAT PANDEMIA SI GOLANIA VACCINURILOR ?,UNDE S-A INSCENAT RAZBOIUL CU UCRAINA ?,UNDE S-AU INSCENAT PESTE 20 DE CONFLICTE MILITARE DUPA CEL DE AL 2 LEA RAZBOI MONDIAL ?- AMERICA ,AMERICA UNDE LIBERTATEA A AJUNS UN BASM ,IAR DEMOCRATIA O VORBA IN VANT !

  3. Ieuropa a rámas in urma sua!
    Ieuropa neomarxistá,satanistá,e o colonie jegoasá a sua!

      • Má,homaláu tu ai mancat ceva stricat,si ti-a vázut ráu la ranzá!
        Páná si máta e deceptionata cu , creatia ei,subnormal,prost cu patimá ce esti!

        • siktir, fu tuți crucea mă-tii de căpșunar jegos !!!!
          „prost cu patimá” a fost bou’ de tac-to, care a lăsat-o pe boarfa de mă-ta borțoasă !
          btw.
          nu ai „ă” pe celularul ciordit din piață, așa e ?

          • Mortii mátii dá gheu,te-a kákat mata la un felinar cand práctica cea mai veche meserie din lume!
            Paná si ea recunoaste ca esti cea mai proastá creatie a ei,dar nu mai poate face nimic, poponaut jegos,latrina umaná!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger