AcasăEconomieEuro se furișează într-o țară foarte eurosceptică

Euro se furișează într-o țară foarte eurosceptică

Cehia nu are o politică de adoptare a monedei unice, dar oamenii de afaceri susțin euro

Guvernul acestei țări nu are o politică de adoptare a monedei unice, publicul nu o sprijină, iar banca centrală dorește să păstreze controlul asupra ratelor dobânzilor.

Angajamentul de a trece în cele din urmă la euro a fost o condiție esențială pentru aderarea la Uniunea Europeană. Dar, după aproape două decenii, Republica Cehă – ca și toate cele mai mari state membre postcomuniste – nu este nici pe departe pe aproape.

În schimb, directorii iau din ce în ce mai mult problema în propriile mâini, împingând treptat economia într-un loc în care politicienii și factorii de decizie monetară nu par să vrea să ajungă.

Potrivit Bloomberg, cifrele băncii centrale cehe arată că, pentru prima dată, jumătate din totalul împrumuturilor corporative restante de la băncile locale din țară sunt denominate în valută – în proporție covârșitoare în euro – iar numărul este chiar mai mare dacă se includ și creditele de la băncile străine.

În plus, aproximativ 20% din totalul comerțului intern între companiile cehe se desfășoară în euro, în timp ce mulți exportatori își plătesc furnizorii locali în euro în loc de coroane.

„Coroana este doar o monedă cu jumătate de normă, deoarece marile întreprinderi care domină economia au trecut în mare parte la euro”, a declarat Tomas Kolar, directorul general al Linet Group, un producător de tehnică medicală. „Nu există niciun motiv întemeiat pentru a nu avea euro, dar politicienilor le este frică chiar să ridice problema, darămite să o explice alegătorilor.”

De când UE și-a început marea expansiune spre Est în 2004, Slovenia, Slovacia, cele trei state baltice și, mai recent, Croația au trecut la moneda euro. Republica Cehă, alături de Ungaria și Polonia, au amânat în mod repetat renunțarea la propriile monede.

În Ungaria, o recesiune de un an și o criză a forintului au determinat unii lideri de afaceri să ceară cel puțin un termen pentru adoptarea euro. Datele arată că 42% din împrumuturile din țară sunt în valută.

Cehii, însă, se află într-o poziție mai bună pentru a îndeplini condițiile pentru trecerea la moneda euro, cunoscute sub numele de criteriile de la Maastricht. Datoria națiunii este una dintre cele mai scăzute din UE în raport cu dimensiunea economiei și este pe cale să îndeplinească cerințele privind inflația și deficitul bugetar.

Cu toate acestea, puține țări sunt atât de eurosceptice ca Republica Cehă. Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, este țara cu cea mai mică proporție de persoane care sprijină trecerea la moneda unică.

„Condițiile care sunt stabilite în prezent pentru adoptarea euro sunt înjositoare pentru Cehia”, a declarat Jan Frait, viceguvernatorul Băncii Naționale. “Cred că ar trebui să negociem condiții mai demne”.

Asta creează o problemă pentru companiile dintr-o țară care își vinde două treimi din exporturi în regiunea euro cu 20 de membri. Pe măsură ce monedele devin mai volatile din cauza instabilității geopolitice, cum ar fi războiul Rusiei din Ucraina sau conflictul dintre Israel și Hamas, integrarea în blocul economic de 13 trilioane de euro oferă mai multă protecție, spun directorii de afaceri.

Oscilațiile accentuate ale coroanei din ultimii ani sporesc atractivitatea monedei unice. Banca centrală a fost nevoită să intervină pentru a susține coroana, în timp ce costurile de împrumut sunt mai mari decât în regiunea euro.

Skoda, cel mai mare producător auto din Cehia, solicită de ani de zile adoptarea euro. Anul acesta și-a mutat deja contabilitatea în euro, deoarece folosește moneda comună pentru majoritatea tranzacțiilor sale, inclusiv pentru plățile către mulți furnizori locali.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
570 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger