AcasăEconomieEuro redus la un dolar, sau mai jos?

Euro redus la un dolar, sau mai jos?

Piețele evaluează acum la peste 10% șansele ca euro să scadă la un dolar sau chiar sub acest nivel în următoarele șase luni

Euro ar putea scădea din nou la paritate cu dolarul, deoarece inflația încăpățânat ridicată și creșterea economiei  SUA sporesc așteptările că Rezerva Federală va începe să reducă ratele dobânzilor abia la câteva luni după Banca Centrală Europeană.

Strategii de la Bank of America spun că piețele evaluează acum la peste 10% șansele ca euro să scadă la un dolar sau chiar mai jos în următoarele șase luni.

De la începutul lunii ianuarie, euro a scăzut deja cu 3,5% față de dolar. Pentru a ajunge la paritate ar fi nevoie de o nouă scădere de aproape 6,5%.

„Acum se pare că piețele au aruncat prosopul în privința reducerilor substanțiale ale ratelor în SUA, în timp ce traderii sunt destul de siguri că BCE va începe relaxarea în iunie”, a declarat Francesco Pesole, strateg valutar la ING. “Costul de a paria pe o nouă slăbiciune a euro pe piața opțiunilor a crescut destul de dramatic în ultima vreme”.

În prezent, traderii estimează mai puțin de două reduceri de un sfert de punct ale ratei dobânzii în acest an din partea Fed, față de așteptările de peste șase la sfârșitul anului trecut.

Petrolul scump, o lovitură împotriva monedei europene

Temerile legate de o extindere a conflictului din Orientul Mijlociu și de potențialul efect de antrenare a creșterii prețurilor petrolului au declanșat, de asemenea, avertismente privind o lovitură împotriva euro, UE fiind dependentă de importurile de energie.

Ultima dată, euro a scăzut la paritate cu dolarul în 2022, pentru prima dată în ultimele două decenii, pe fondul șocului prețurilor la energie declanșat de invazia Rusiei în Ucraina și în timpul unei uriașe creșteri a dolarului.

Athanasios Vamvakidis, șeful global al strategiei valutare G10 la Bank of America, a precizat că principalul risc pentru euro este majorarea prețurilor petrolului.

Semnele de escaladare în Orientul Mijlociu vor împinge dolarul în sus, deoarece investitorii gravitează de obicei spre siguranța percepută a monedei SUA  în perioade de stres economic și geopolitic.

Deutsche Bank și JPMorgan au avertizat că BCE ar putea fi nevoită să acționeze mai treptat atunci când va începe să reducă costurile de împrumut, deoarece diferențele dintre ratele dobânzilor ar putea provoca o slăbiciune excesivă a monedei comune și risca o nouă creștere a inflației prin creșterea prețului produselor importate.

Dar Jane Foley, economist la  Rabobank, a declarat că BCE ar putea să nu se opună unei slăbiri treptate a euro, deoarece începe să se concentreze „mai mult pe riscurile de creștere  decât pe cele legate de inflație”.

Un curs de schimb mai slab ar putea ajuta exporturile,  iar impulsul dat creșterii  economice ar fi binevenit în special pentru țările din regiune, precum Franța și Italia, care se luptă cu deficite guvernamentale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor