Ministerul Finanțelor a decis să relaxeze sancțiunile pentru evazioniști, instituind confiscarea totală a mărfurilor nedeclarate abia la a treia abatere de acest gen. Măsura a fost luată la solicitarea operatorilor economici, care s-au plâns că sancțiunile impuse ar fi disproporționate în raport cu obiectivul combaterii fraudei în domeniul TVA. Totodată, în ce privește monitorizarea transporturilor, ANAF s-a încurcat la sistemul GPS, unde au apărut probleme fără rezolvare, astfel că intrarea în vigoare a fost amânată până la 1 ianuarie 2025, pentru găsirea unor soluții.
Deși Fiscul nu reușește în niciun fel să progreseze în colectarea TVA, domeniu în care evaziunea fiscală a atins cote alarmante, Ministerul Finanțelor a decis să îmblânzească pedepsele pentru evazioniști. Astfel, în cazul bunurilor nedeclarate, se instituie un sistem gradual de aplicare a sancțiunii complementare a confiscării, respectiv confiscarea într-un procent de 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate în cazul contribuabililor aflați la prima abatere, de 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate în cazul contribuabililor aflați la cea de-a doua abatere și de 100% în situația în care operatorul economic săvârșește trei contravenții. ”Având în vedere numeroasele solicitări ale operatorilor economici adresate Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, atât în scris, cât și în cadrul întâlnirilor care au avut loc la sediul ministerului cu reprezentanții mediului de afaceri, care au fost impactați prin aplicarea sancțiunile impuse pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de Sistemul RO e-Transport și care, consideră aceștia, sunt disproporționate în raport cu obiectivul combaterii fraudei în domeniul TVA, cu luarea în considerare a esenței normei legale care vizează caracterul ilicit al operațiunilor economice/trasabilitatea bunurilor cu risc fiscal, respectiv neînregistrarea/nedeclararea vădit ilegală a surselor de impozitare, chiar și fără codul unic de identificare (UIT), se impune asigurarea unui echilibru just între interesele în concurs, respectiv păstrarea proporționalității sancțiunilor în raport cu gravitatea faptei”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Finanțelor.
Tranzitul, lăsat la liber
Reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) spun că, de la începerea aplicării sancțiunilor, la 1 iulie 2024, importatorii și exportatorii au încercat să dea vina pe transportatori atunci când au fost prinși cu marfa nedeclarată. ”Firmele au susținut că transportatorii nu ar fi așteptat instrucțiunile pentru codul unic de identificare (UIT). Dacă eu încarc marfa din Polonia și ajung în România, tu știi că am încărcat în Polonia și ai tot timpul să-mi trimiți codul UIT. Pentru că în momentul în care transportul a intrat în România și a fost verificat, i s-a confiscat întreaga marfă. Mulți transportatori au fost păcăliți și nu li s-a dat codul UIT, iar importatorii au făcut presiuni pentru ca transportatorii să plătească marfa confiscată, ceea ce era incorect. Dacă importatorul și exportatorul nu își înregistrează marfa, atunci se face evaziune”, ne-a declarat Lorena Sandu, reprezentanta UNTRR. Aceasta a mai spus că patronatul a atras atenția încă din 2022 că orice transportator care vine din afară și care declară tranzit pe teritoriul României, cum sunt turcii, ucrainenii și moldovenii, poate să lase marfa în România, că nu îl controlează nimeni.
Fără soluții
Centrul Național pentru Informații Financiare din cadrul Ministerului Finanțelor a pus gratuit la dispoziția operatorilor de transport module informatice pentru a furniza informații cu privire la poziționarea vehiculului de transport prin utilizarea dispozitivelor de tip terminal de telecomunicații. Sistemul GPS s-a lovit însă de probleme la care autoritățile nu au încă un răspuns. ”UNTRR a reușit să amâne până la 1 ianuarie 2025 implementarea monitorizării transporturilor prin GPS-ului. ANAF a pus la dispoziție softul, iar firma de transport are două posibilități. Ori să monitorizeze automat, prin flotă, sistemul GPS la fiecare vehicul, ori fiecare șofer își descarcă aplicația GPS. În ambele cazuri au apărut niște probleme care nu au putut fi rezolvate. Dacă șoferul își descarcă aplicația pe telefon și a ajuns vineri sau sâmbătă la firmă, dar marfa trebuie descărcată marți, omul se duce acasă până atunci și mașina nu mai este monitorizată, pentru că telefonul este la el. Noi așteptăm să găsească o soluție. ANAF a cerut ca șoferul să mai aibă un telefon în mașină, care înseamnă o altă cheltuială din partea firmei. Și firmele străine au aceeași problemă. Dacă e trimis șoferul să doarmă la hotel, ce se întâmplă cu monitorizarea transportului? Și la monitorizarea flotei sunt probleme, pentru că apar cazuri în care șoferul lasă remorca la sediul firmei și pleacă doar cu capul tractor, unde se și află GPS-ul. Deocamdată nu s-a găsit rezolvare pentru aceste probleme”, ne-au mai spus reprezentanții UNTRR.
ANAFUL ESTE FINANTAT DE EVAZIONISTI ???????????????.
PENTRU ROMANUL DE RAND ANAFUL IL CURATA IL LASA IN CURUL GOL !,IAR PENTRU MULTINATIONALE SI MARII EVAZIONISTI E MUMA !,HALA STRUCTURA A STATULUI !!.
SA INTELEGEM CA COTLONUL EVAZIONISTILOR ISI ARE LOCUL IN SEDIU ANAF !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.