AcasăEconomieEpurarea sistemului bancar: zeci de mii de joburi, eliminate

Epurarea sistemului bancar: zeci de mii de joburi, eliminate

Băncile globale au eliminat peste 60.000 de locuri de muncă în 2023, marcând unul dintre cei mai grei ani de reduceri de la criza financiară încoace

Băncile globale au eliminat peste 60.000 de locuri de muncă în 2023, marcând unul dintre cei mai grei ani de reduceri de la criza financiară încoace și inversând o mare parte din angajările făcute la ieșirea din pandemia Covid-19.

Băncile de investiții au suferit un al doilea an consecutiv de scădere a comisioanelor pe măsură ce tranzacțiile și listările publice s-au epuizat, lăsând Wall Street să încerce să protejeze marjele de profit prin reducerea numărului de angajați.

În altă parte, preluarea Credit Suisse de către UBS a dus deja la reducerea cu cel puțin 13 000 a numărului de posturi în cadrul băncii combinate, fiind așteptate alte concedieri importante în 2024.

„Nu există stabilitate, nu există investiții, nu există creștere în majoritatea băncilor – și probabil că vor fi mai multe reduceri de locuri de muncă”, a declarat Lee Thacker, proprietarul firmei de headhunting pentru servicii financiare Silvermine Partners.

Douăzeci dintre cele mai mari bănci din lume au tăiat cel puțin 61.905 locuri de muncă în acest an, potrivit calculelor Financial Times. Această cifră se compară cu cele peste 140.000 joburi reduse de aceiași creditori în timpul crizei financiare globale din 2007-2008.

Anii precedenți în care băncile au pierdut multe locuri de muncă, cum ar fi 2015 și 2019, au fost afectați de reducerile de personal pe scară largă la creditorii europeni care se străduiau să facă față ratelor scăzute istorice ale dobânzilor.

Dar cel puțin jumătate din reducerile din 2023 au provenit de la creditorii de pe Wall Street, ale căror activități bancare de investiții au avut dificultăți în a face față vitezei de creștere a ratelor dobânzilor în SUA și Europa.

Cele mai mari reduceri de personal efectuate de o singură instituție au avut loc la UBS din Elveția, care a început să-și digere fostul rival. La câteva ore de la salvarea Credit Suisse în martie, observatorii pieței au început să prezică faptul că cea mai importantă fuziune bancară de la criza financiară încoace va duce la zeci de mii de concedieri.

În noiembrie, UBS a dezvăluit că a eliminat deja 13.000 de locuri de muncă din grupul combinat, rămânând cu un număr total de 116.000 de angajați. Dar directorul general Sergio Ermotti a semnalat că 2024 va fi „anul crucial” pentru preluare, iar analiștii se așteaptă ca alte mii de locuri de muncă să dispară în lunile următoare.

Wells Fargo a  dezvăluit luna aceasta că și-a redus numărul de angajați la nivel global cu 12.000, până la 230.000. Banca a declarat că a cheltuit 186 de milioane de dolari pe costuri de concediere numai în al treilea trimestru, cu 7.000 de locuri de muncă eliminate.

Ceilalți mari creditori de pe Wall Street și-au reluat programele anuale de concediere prin „reducerea forței de muncă”.

Citigroup a redus 5.000 de locuri de muncă, Morgan Stanley a renunțat la 4.800, Bank of America la 4.000, Goldman Sachs la 3.200 și JPMorgan Chase la 1.000. Colectiv, marile bănci de pe Wall Street au redus cel puțin 30.000 de angajați în 2023.

Cu excepția unei reveniri a activității băncilor de investiții, este puțin probabil ca perspectivele pentru locurile de muncă din sectorul bancar la nivel mondial să se îmbunătățească în anul următor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.312 afisari

9 COMENTARII

  1. & Deci, marea criză ce a început în 1929 a dat și inflație monetară și război cu incendii, ? Deci, inflația monetară, este însoțită și de incendii și de lucrări științifice ”monumentale” ca acelea ale lui Nicolae Iorga și Pahonțu și chiar și Mugur Isărescu a publicat o, ”lucrare monumentală”, ,,Datoria externă, confirmată de datoria externă actuală, prima lucrare științfică publicată de domnul guvernator Isărescu, care se pare că îi asigură și confirmă și stabilitatea la BNR ?

  2. & Așa cum se povestește și despre Serena Williams , au folosit și ei acest sistem, cu scrierea unei cărți, pentru a reuși în tenis, ?

  3. NU-I BINE!!! ÎN MAREA CLOACĂ BUGETARĂ TREBUIE FĂCUTĂ ORDINE!!!

    ÎN RRRUMÂNISTAN TREBUIE SĂ DISPARĂ MINIM 600.000 DE POSTURI ULTRA-GRAS PLĂTITE. ȘI DESFIINȚATE SPORURILE, VOUCHERELE, PRIMELE, SPORURILE ȘI NORMELE DE HRANĂ, ECHIPAMENT…

    DE URGENȚĂ DESFIINȚAREA PENSIILOR SPECIALE, CUMULUL PENSIE-SALAR LA STAT ȘI PENSIONAREA ÎNAINTE DE 65 DE ANI!!!

    • Asa este, pensiile speciale trebuiesc desființate, însă acest lucru nu se vrea. Se vede foarte clar. Cumulul pensiei cu salariu la fel. Nu se poate asa ceva, unii au prea mult si altii muncesc și de-abia iau un salariu decent. Este foarte multă nedreptate!!!! Vor avea pensii mari tot acei oameni care au primit bani pe nedrept. Cei cu salarii decente vor fi săraci ca și până acum.

      • Daca vrei dreptate, hai inapoi in socialism !
        In capitalism nu exista asa ceva ci numai ”care pe care” !
        Cine e timpit ramine asa si va intra in ”talpa tarii” !!!
        Auzi, da ia spune-mi, E DREPT CA TOTI COPII SA PRIMEASCA ALOCATII DE STAT, INDIFERENT DE VENITURILE PARINTILOR ?!
        Sau, e drept ca o mama sa primeasca doi ani concediu pentru o nastere si remuneratie, cind pe vremea lui Ceausescu aveau concediu 3 luni pentru o nastere ?
        Eu cred ca cei ca tine ar trebui ”desfiintati”, fiindca sinteti prosti si nu aveti bunul simt sa va recunoasteti conditia !
        Hai sictir !

    • Nu vă supărați, nu ați observat că în articol este vorba despre sistemul bancar? Dumneavoastră faceți referire la bugetarii din Romania, care sunt plătiți regește.. de zici că manca cu 2 guri!…Dar asta e alta poveste..

  4. & Halep dacă nu are ”lucrare științifică de succes”, probabil, că e acuzată de furt de succes, fiind ”judecată” ca la ”’tribunalul proștilor”, că nici Țiriac nu are carte multă și ”a dat plocane la bogați” ca să îi dea funcții, unde a votat ce i s-a propus, chiar și Virginia Ruzici recomandând limitarea la cucerirea unui singur trofeu de Grand Slam , ?

  5. Oameni buni! Nu-mi place nici mie, dar e o realitate cu care va trebui sa ne obisnuim:
    Totul e pe bani multi si nimanui nu-i pasa dc ii ai ori nu.
    Dc nu-i ai, pleci acolo unde sunt cei care au cat ai tu. Ori dormi pe strada. Cinic, stiu, dar real.
    Cei de la privat, intelegeti ceea ce bugetarii au inteles mai repede: banii conteaza si trebuie sa te lupti pt ei.
    Nu mai acceptati sa munciti pe bani putini ori la negru. Forta de munca -cu tot ceea ce include ea-e o marfa. Depinde de voi cat de ieftin ori scump v-o vindeti. Pretul fortei voastre de munca nu depinde de bugetari, nici de stat, nici nu veti micsora vreodata salariile ori pensiile bugetarilor, pt ca ele sunt oricum mai mici decat ale omologilor lor din celelalte state. Abandonati mentalitatea veche socialista, cu statul protectiv. E un trecut catre care ni s-a frant podul si nu ne putem intoarce.
    Traim in capitalismul imperialist. Adaptati-va! ( si nu o spun cu rautate, dar e o realitate dura cu care trebuie sa stam fata-in-fata.. si la care trebuie sa ne adaptam)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger