AcasăEconomieEnergia devine miza războiului din Ucraina? Nu mai există „ținte interzise”

Energia devine miza războiului din Ucraina? Nu mai există „ținte interzise”

Ambele părți vizează acum sistemele energetice pentru a lovi economia inamicului lor, iar daunele colaterale se văd pe piețele globale

Este posibil ca Rusia și Ucraina să se fi străduit să schimbe lucrurile în mod semnificativ pe câmpul de luptă timp de mai bine de 16 luni, dar o nouă fază a războiului plasează energia în centrul atenției.

Ambele părți vizează acum sistemele energetice pentru a lovi economia inamicului lor, iar daunele colaterale se văd pe piețele globale. Prețurile europene la gaze au sărit cu până la 10% după ce Rusia a lovit recent infrastructura de gaze și energie a Ucrainei.

Agenția Internațională pentru Energie a avertizat vineri că atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești riscă să perturbe comerțul cu produse petroliere precum motorina.

Armata ucraineană se confruntă cu penuria de muniție, în timp ce SUA blochează noi finanțări, iar aliații europeni încearcă să afle cum să trimită mai multe arme. Cea mai recentă strategie constă în atacarea sistematică a instalațiilor energetice rusești, în ciuda faptului că Washingtonul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectul asupra prețurilor la petrol și gaze.

Până în prezent, Ucraina a vizat 14 rafinării importante cu o capacitate combinată de aproximativ 3,4 milioane de barili pe zi, și două uzine mai mici din Rusia, majoritatea atacurilor reușind să întrerupă operațiunile.

Între timp, Rusia a lansat trei atacuri pe scară largă asupra producției de electricitate din Ucraina și a îndreptat drone și rachete asupra infrastructurii cheie de gaz pentru prima dată de la invazia sa de acum mai bine de doi ani.

Joi, forțele ruse au distrus cea mai mare centrală electrică din regiunea Kiev, în ceea ce președintele Vladimir Putin a declarat că a fost un răspuns de tip „tit-for-tat” pentru atacurile Ucrainei.

Obiective care înainte erau interzise intră acum în joc

Ceea ce s-a schimbat este faptul că obiective care înainte erau interzise intră acum în joc, potrivit lui Serghei Vakulenko, fost director executiv la un producător de petrol rus și acum cercetător la Carnegie Endowment for International Peace. „Ambele părți realizează probabil că războiul de pe front se transformă într-un impas și că nu pot obține niciun rezultat decisiv acolo”. Ideea este că acordurile privind anumite „ținte interzise”, precum sectorul energetic, nu mai sunt valabile.

De asemenea, escaladarea ar putea fi cauzată pur și simplu de noile capacități militare, relatează Bloomberg. Bombardamentele Rusiei asupra companiilor energetice ucrainene au fost mai ample și mai bine planificate decât atacurile din ultimii doi ani.

Mașina de război a lui Putin rămâne formidabilă

Kievul folosește drone cu rază lungă de acțiune pentru a ataca rafinăriile de petrol în încercarea de a întrerupe aprovizionarea cu combustibil a armatei ruse. Dar mașina de război a lui Putin rămâne formidabilă.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a îndemnat Ucraina să se concentreze mai degrabă asupra țintelor militare, din cauza impactului asupra piețelor globale.

Rusia se așteaptă ca toate rafinăriile avariate să fie reparate până în luna iunie, a declarat ministrul Energiei, Nikolai Shulginov. Oficialii, inclusiv vicepremierul Alexander Novak, au reiterat, de asemenea, că piața internă de carburanți rămâne stabilă și că cererea este pe deplin satisfăcută.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
570 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai stau si ma ntreb, cu ce energie construiedte cersenski armament, drone si alte maimuțe??? Ca se lauda si kuleba, si isw ul, si nyt, si cnn si A3, ca in fiecare zi:1000 de rusi, 100 de tancuri, 10-15 avioane si alte acareturi distruse. Rusii daca trimit 1000 de rachete si drone, bravii banderisti distrug 999 iar aia una, omoara 3 civili, dintre care 2 copii si 4 batrani😀😀😀

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger