AcasăEconomieEfectul taxelor vamale impuse de SUA. Ursula vrea să negocieze cu Trump

Efectul taxelor vamale impuse de SUA. Ursula vrea să negocieze cu Trump

Ursula von der Leyen reacționează la prima lovitură economică venită din SUA

Introducerea taxelor vamale de către SUA pentru oțel și aluminiu înseamnă o pagubă de 28 miliarde de dolari pentru UE, a anunțat Comisia Europeană. Instituția a pregătit deja contramăsuri pentru importurile din Statele Unite, deși recunoaște că taxele vor majora prețurile. În acest context, Ursula von der Leyen și-a manifestat disponibilitatea de a negocia cu Donald Trump, punând povara pe umerii comisarului comercial Maroš Šefčovič. 

Prima măsură anunțată de Trump împotriva UE, de introducere a taxelor vamale pentru importurile de oțel și aluminiu, a reușit să cutremure economia șubredă a Uniunii Europene. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a manifestat dorința de a negocia cu Trump, ingnorând, în mod deliberat, refuzul administrației SUA de a discuta cu Uniunea Europeană.

Până atunci, ca răspuns la impunerea de noi tarife ”nejustificate” din SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu din UE, Comisia Europeană a lansat contramăsuri rapide și proporționale asupra importurilor SUA în UE.

”Comisia regretă decizia SUA de a impune astfel de tarife, considerându-le nejustificate, perturbatoare pentru comerțul transatlantic și dăunătoare întreprinderilor și consumatorilor, ducând adesea la prețuri mai mari. Răspunsul Comisiei este calibrat cu atenție, pe baza unei abordări în două etape. În primul rând, Comisia va permite ca suspendarea contramăsurilor existente din 2018 și 2020 împotriva SUA să expire la 1 aprilie. Aceste contramăsuri vizează o gamă de produse americane care răspund la prejudiciul economic cauzat de 8 miliarde EUR din exporturile UE de oțel și aluminiu. În al doilea rând, ca răspuns la noile tarife americane care afectează peste 18 miliarde EUR din exporturile UE, Comisia propune un pachet de noi contramăsuri pentru exporturile SUA”, a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat oficial. Acestea vor intra în vigoare până la jumătatea lunii aprilie, în urma consultării statelor membre și a părților interesate.

UE, pregătită de colaborare

În total, contramăsurile UE s-ar putea să se aplice exporturilor de mărfuri din SUA în valoare de până la 26 de miliarde de euro, care corespund domeniului economic al tarifelor americane. Între timp, UE rămâne pregătită să colaboreze cu administrația SUA pentru a găsi o soluție negociată, iar măsurile anunțate pot fi anulate în orice moment dacă se găsește o astfel de soluție, a transmis Comisia Europeană.

„Relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și SUA sunt cele mai mari din lume. Au adus prosperitate și securitate milioanelor de oameni, iar comerțul a creat milioane de locuri de muncă de ambele maluri ale Atlanticului. Începând din această dimineață, Statele Unite aplică un tarif de 25% la importurile de oțel și aluminiu. Regretăm profund această măsură. Tarifele sunt taxe. Sunt dăunătoare pentru afaceri și chiar mai rău pentru consumatori. Aceste tarife perturbă lanțurile de aprovizionare. Ele aduc incertitudine pentru economie. Sunt în joc locurile de muncă. Prețurile vor crește. În Europa și în Statele Unite. Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru a proteja consumatorii și întreprinderile. Contramăsurile pe care le luăm astăzi sunt puternice, dar proporționale. Credem cu tărie că într-o lume plină de incertitudini geopolitice și economice, nu este în interesul nostru comun să ne împovărăm economiile cu tarife. Suntem pregătiți să ne angajăm într-un dialog semnificativ. I-am încredințat comisarului comercial Maroš Šefčovič să-și reia discuțiile pentru a explora soluții mai bune cu SUA”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Consultare până pe 26 martie

Decizia Comisiei de a restabili contramăsurile din 2018 și 2020 împotriva SUA va intra în vigoare imediat la 1 aprilie. Procesul lansat de Comisie ca răspuns la noile tarife din SUA se va desfășura în temeiul Regulamentului de aplicare al UE, considerând măsura din SUA în mod efectiv o măsură de salvgardare. Ca prim pas în acest proces, o consultare de două săptămâni cu părțile interesate se va desfășura până pe 26 martie. Pe baza informațiilor colectate, Comisia își va finaliza propunerea pentru adoptarea de contramăsuri și va consulta statele membre în cadrul așa-numitului proces de comitologie. Odată ce acest proces este finalizat, Comisia urmărește ca actul juridic care impune contramăsurile să fie pus în aplicare până la jumătatea lunii aprilie, a mai transmis Comisia Europeană.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
514 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger