AcasăEconomieEcourile crizei financiare. Inflația din Europa, egală cu cea din SUA?

Ecourile crizei financiare. Inflația din Europa, egală cu cea din SUA?

Pentru prima dată de la criza financiară mondială, investitorii pariază că inflația pe termen lung din zona euro va fi la fel de mare ca cea din SUA, marcând  schimbarea dramatică a perspectivelor recente pentru Europa.

Un indicator al așteptărilor privind inflația în zona euro în a doua jumătate a următorului deceniu – așa-numita rată de swap pe cinci ani a inflației la termen – se situează la aproximativ 2,5%, ajungând din urmă SUA în ceea ce privește estimările privind presiunile prelungite asupra prețurilor.

Aceasta este o răsturnare monumentală pentru regiunea în care, dimpotrivă, bancherii centrali au apelat la ratele negative și la cumpărarea de obligațiuni pentru a alimenta economia și inflația sub țintă în cea mai mare parte a ultimului deceniu.

Așteptările privind inflația au scăzut pe ambele maluri ale Atlanticului, inversând o tendință ascendentă, după comentariile din această săptămână ale lui Robert Holzmann, membru al Băncii Centrale Europene, și ale președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, dar indicatorul european rămâne la mică distanță de cel american.

De asemenea, mișcarea urmează unei reevaluări puternice a pariurilor piețelor privind vârful ratelor dobânzilor în SUA și Europa, comercianții anticipând o înăsprire mai mare a acestora.

„Inflația din zona euro ar putea fi mai persistentă”, a declarat pentru Bloomberg Andrew Sheets, strateg la Morgan Stanley. „Dar faceți un pas înapoi și luați în considerare câtă încredere avea piața în cealaltă direcție. Au dispărut cu adevărat toți acei factori structurali de scădere a creșterii și inflației?”

Măsurătorile pe termen lung ale presiunilor asupra prețurilor din Europa au rămas în urmă față de echivalentele din SUA timp de ani de zile, de la criza financiară globală, înainte ca prețurile de consum să urce anul trecut la un nivel record. Îngrijorările legate de securitatea energetică și presiunile salariale contribuie la speculațiile privind o schimbare de regim inflaționist.

Factorii de decizie politică au fost supuși la presiuni, deoarece anticipațiile inflaționiste prin intermediul titlurilor de valoare tranzacționabile au crescut. Oficialii europeni au fost ușurați de datele sondajului de marți, care arată că așteptările consumatorilor privind inflația din zona euro au scăzut înainte de decizia privind dobânda de săptămâna viitoare, o creștere cu jumătate de punct a ratei de depozit la 3% fiind aproape garantată.

„Este corect să spunem că ne străduim să ne amintim o ocazie în care un comunicat de date relativ obscur a provocat o reacție atât de semnificativă”, au declarat analiștii Rabobank. „Acest lucru evidențiază importanța așteptărilor inflaționiste pentru traiectoria de majorare a dobânzii BCE și modul foarte subiectiv în care trebuie măsurată aceasta”.

Deocamdată, majoritatea analiștilor sunt sceptici cu privire la faptul că asemuirea riscului de inflație din SUA și Europa poate persista. Unii văd indicatorul european în scădere pe termen lung.

„Vom restaura stabilitatea preţurilor şi vom face tot ceea ce trebuie”, a promis Christine Lagarde, făcând referire la inflaţia crescută care afectează majoritatea ţărilor din zona euro şi pe care instituţia de la Frankfurt are misiunea de a o combate.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
192 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger