Cauta

Economiile au o problemă comună: inflația de bază. „Nu am ieșit din zona de pericol”

O inflație mai puternică decât se aștepta în SUA și o creștere a cheltuielilor de consum au alimentat așteptările la nivel mondial privind creșterea ratelor dobânzilor, pe măsură ce previziunile privind politica monetară viitoare se schimbă rapid.

FMI deja a  avertizat  că ratele dobânzilor vor trebui să rămână mai ridicate pentru a domoli inflația care a fost mai persistentă decât se anticipa. Mai grav, o pierdere de încredere pe piețele de trezorerie din SUA ar însemna turbulențe pentru economia mondială.

Randamentele datoriei guvernamentale pe termen scurt din SUA, Marea Britanie și zona euro au început să crească din nou, investitorii trecând de la pariurile pe o încetinire economică la anticiparea unor creșteri mai prelungite ale ratelor pentru a face față creșterii prețurilor.

„Continuăm să fim surprinși de datele privind inflația în sens ascendent și aceasta este o problemă”, a declarat Florian Ielpo, șeful departamentului macro la Lombard Odier Investment Managers.

Potrivit Financial Times, investitorii au fost neliniștiți în special de inflația de bază ridicată – o măsură care elimină prețurile volatile la alimente și energie – și pune presiune asupra băncilor centrale pentru a majora în continuare ratele, chiar și cu riscul de recesiune.”Cu siguranță nu am ieșit încă din zona de pericol”, a avertizat Sonja Laud, director de investiții la Legal & General Investment Management.

Într-o notă recentă, analiștii de la BlackRock au declarat că majoritatea economiilor se luptă cu o problemă comună: inflația de bază se dovedește mai încăpățânată decât se aștepta și rămâne mult peste țintele de 2% ale băncilor centrale”.”Credem că acest lucru înseamnă că nu pot anula prea curând niciuna dintre creșterile de rate de combatere a inflației”, au scris aceștia.

Pentru Mark Dowding, director de investiții la BlueBay Asset Management, “Banca Centrală Europeană mai are de așteptat creșteri de rate”, deoarece ar putea urma ciclul politicilor monetare din SUA.

Piețele futures estimează în prezent o șansă de 37% pentru o nouă majorare a ratei dobânzii de către Fed în luna iunie, după ce anterior anticipase că următoarea mișcare va fi o reducere.

Ultimele stiri

  • Răsturnare de situaţie în privinţa salariului minim, în România! Ce s-a discutat, luni, în coaliţie
  • Concluzia medicilor care se ocupă de Florin Piersic: „E un caz complicat”. Doctorii de la Institutul Matei Balș s-au deplasat la Spitalul Foişor
  • Alege ce citești
  • Bătălia globală a cipurilor: cine pune la bătaie zeci de miliarde de dolari
  • Play-and-OUT! Dinamo mai bagă o fisă
  • „Gollum”, de la NATO la Cotroceni
  • Dumitru Sechelariu candidează din nou la Primăria Bacăului. Problemă: fostul edil a murit în urmă cu 11 ani! Gafă mare în Moldova
  • Isterie totală. Peste 19.000 MW din fotovoltaice, pregătiți să dezechilibreze rețelele
  • Produsul pe care Mega Image l-a retras de la vânzare deoarece conţine pesticide! Cum vă primiţi banii înapoi
  • Veşti foarte bune pentru fermieri. Autorităţile le-au mai „relaxat” obligaţiile. Sprijin financiar suplimentar
  • Exit mobile version