AcasăEconomieEconomia UE trage deja ponoasele după isprăvile lui Trump

Economia UE trage deja ponoasele după isprăvile lui Trump

Potrivit comisarului european pentru economie, Valdis Dombrovskis, incertitudinile comerciale legate de planurile președintelui american Donald Trump

Potrivit comisarului european pentru economie, Valdis Dombrovskis, incertitudinile comerciale legate de planurile președintelui american Donald Trump de a impune tarife vamale Uniunii Europene afectează deja blocul comunitar prin limitarea investițiilor.

Cu toate acestea, o piață a muncii solidă și o dezinflație care „rămâne pe drumul cel bun” ar trebui să contribuie la o redresare treptată a ritmului de creștere, deși mai puțin decât se credea anterior.

„Ne așteptăm ca economia UE să crească într-un ritm mai lent comparativ cu ceea ce am estimat în toamnă”, a spus Dombrovskis, citat de Bloomberg. La jumătatea lunii noiembrie, Comisia Europeană a preconizat că ritmul de expansiune se va accelera la 1,5% în acest an în UE și la 1,3% în zona euro.

Joi, Trump a ordonat administrației sale să ia în considerare impunerea de tarife reciproce asupra partenerilor comerciali ai SUA. De asemenea, a sugerat tarife la importurile de automobile –  o măsură care ar afecta în special producătorii germani. Liderul de la Casa Albă citează barierele UE, inclusiv o taxă pe valoare adăugată, drept exemplu al practicilor comerciale neloiale.

Pentru Dombrovskis, poziția noii administrații americane înseamnă că angajamentul  Washingtonului față de parteneriatul transatlantic ”nu poate fi luat de la sine înțeles”.

„Regretăm anunțarea recentă a măsurilor tarifare și vom fi pregătiți să răspundem într-un mod ferm și proporțional”, a precizat comisarul european.”Incertitudinea legată de politicile noastre comerciale a crescut substanțial și are deja un impact negativ asupra economiei globale, inclusiv asupra SUA. Dar și UE este afectată”.

Zona euro a reușit să înregistreze o creștere surprinzătoare de 0,1% în ultimul trimestru din 2024. Totuși, situația în rândul celor mai mari patru economii ale blocului a fost mixtă: PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,8%, economia Italiei a stagnat, în timp ce econonomiile Franței și Germaniei s-au contractat.

Banca Centrală Europeană, care relaxează politica monetară, se așteaptă ca dificultățile să persiste în acest an, dar susține că există condițiile necesare pentru o redresare: prognozează o accelerare a creșterii la 1,1%.

Cel mai bun răspuns al Uniunii Europene la tarifele lui Trump este să încurajeze investițiile și consumul intern. Să dereglementeze economia, în special sectorul tehnologic, să sprijinine noile întreprinderi, să reducă impozitele pe profit și  să atragă cele mai bune talente din străinătate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger