AcasăEconomieEconomia sucită: scăderea inflației nu se simte la portofel

Economia sucită: scăderea inflației nu se simte la portofel

Majoritatea analiștilor susțin că inflația și-a pierdut din forță. Cu toate acestea, prețurile se mențin ridicate – o nepotrivire între prognoze și realitate

Majoritatea analiștilor susțin că inflația și-a pierdut din forță. Cu toate acestea, prețurile se mențin ridicate – o nepotrivire între prognoze și realitate.

Când va fi momentul pentru reducerea ratelor dobânzii?  Băncile centrale nu răspund clar, deoarece totul va depinde în primul rând de evoluția viitoare a situației economice.

Pe de altă parte, consumatorii nu simt scăderea inflației ca pe ceva real. Dimpotrivă, se vor confrunta cu prețuri nefiresc de mari și în acest an. Înăsprirea politicii monetare a speriat investitorii și  a ridicat costurile de împrumut pentru întreprinderi și gospodării.

Dar chiar a scăzut inflația? În prezent, indicatorii economici nu sunt deosebit de încurajatori. Serviciile,  sectoarele de producție și de construcții trec printr-o perioadă de fragilitate.

Și dacă a scăzut, de ce nu profită piața muncii? Angajatorii duc lipsă de personal, dar nu  sunt dispuși să plătească în plus tocmai din cauza creșterii cheltuielilor cu dobânzile.

O recesiune severă este puțin probabilă, dar perspectivele de creștere macroeconomică pentru 2024 sunt moderate. În ultimele previziuni publicate la sfârșitul lunii noiembrie, OCDE prevede acum o încetinire a creșterii la aproximativ 1,5% în Statele Unite și o ușoară revenire la 0,9% în zona euro.

Dacă aceste estimări se confirmă, băncile centrale ar trebui să aibă suficient spațiu de manevră în cursul acestui an pentru a începe să reducă ratele cheie atât în Europa, cât și în Statele Unite.

Participanții de pe piață, cărora le place să treacă de la o extremă la alta, prognozează în prezent reduceri ale ratelor de 1,25 puncte în SUA și de 1,5 puncte în Europa pentru anul viitor.

Problema cu previziunile este că nimeni nu știe dacă se vor îndeplini. Unii economiști pledează pentru relaxarea politicii montare, alții pentru continuare măsurilor dure. Bancherii centrali stau într-o poziție de așteptare, condimentată cu avertismente privind viitoarea evoluție a inflației.

Nimeni nu câștigă. Calculele pe hârtie nu doboară prețurile, viața devine din ce în ce mai scumpă, guvernele se împrumută la greu, iar datoria publică înregistrează niveluri record.

Lupta împotriva inflației a devenit o marotă și nu se înțelege prea bine unde va duce. Nu se văd rezultatele, nu se văd ieftinirile la raft. Oamenii nu pot trăi cu prognozele bancherilor. Cum vine asta – inflația scade, dar prețurile nu?

Paradoxul ascunde un pericol mare: lumea s-a obișnuit cu spirala scumpirilor și o consideră inevitabilă. Parcă economia se vrea sucită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
140 afisari

1 COMENTARIU

  1. Daca ”economia se vrea sucită”, intrebarea ar fi: cine castiga din ”suceala” asta? Luati urma banilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger