AcasăEconomieEconomia mondială poate răsufla ușurată: dolarul intră în declin

Economia mondială poate răsufla ușurată: dolarul intră în declin

Unii dintre cei mai importanți investitori din lume pariază că ce a fost mai rău a trecut, după ce dolarul american a bulversat economia globală într-un mod care a avut puține paralele în istoria modernă.

Crescând vertiginos în 2022 până la maxime generaționale – adâncind sărăcia și accelerând inflația din Pakistan până în Ghana – dolarul a intrat acum în ceea ce unii economiști numesc începutul unui declin de mai mulți ani.

Investitorii spun că dolarul american este pe cale să scadă, deoarece majorarea ratelor de dobândă ale Rezervei Federale a luat sfârșit, iar aproape toate celelalte monede se vor întări pe măsură ce băncile lor centrale vor continua să înăsprească politica monetară.

În timp ce datele recente i-au determinat pe comercianți să regândească cât de sus vor ajunge ratele din SUA, o reorientare către activele de risc, de la acțiuni la piețele emergente, este deja în curs de desfășurare, pe baza pariurilor că puterea dolarului se va atenua.

„Apogeul dolarului american a trecut cu siguranță și ne așteaptă un dolar structural mai slab”, a declarat George Boubouras, șeful departamentului de cercetare al fondului de hedging K2 Asset Management.

Un indicator cheie al inflației din SUA a arătat vineri cât de dureroasă poate fi forța dolarului american: a urcat aproape de maximele anului până în prezent, în timp ce activele mai riscante, cum ar fi monedele și acțiunile de pe piețele emergente, s-au prăbușit în general.

Ușurarea pe care un dolar american mai slab ar aduce-o economiei mondiale nu poate fi supraestimată. Prețurile de import pentru țările în curs de dezvoltare vor scădea, contribuind la reducerea inflației globale. De asemenea, este posibil să crească prețul tuturor produselor, de la aur la acțiuni și criptomonede.

Acest lucru ar putea ajuta la atenuarea unora dintre pagubele din 2022, când un dolar mai puternic a lăsat în urma sa o dâră de distrugere: inflația a crescut pe măsură ce costul alimentelor și al petrolului a sărit în sus, națiuni sărace sau în curs de dezvoltare au fost împinse în pragul unei situații de neplată a datoriei, în timp ce investitorii în acțiuni și obligațiuni au fost împovărați cu pierderi supradimensionate.

Forța monedei americane va scădea odată cu prima de randament a Fed, pe măsură ce alte bănci centrale manifestă o hotărâre similară în ceea ce privește încetinirea creșterii prețurilor. Factorii de decizie politică din zona euro semnalează că sunt necesare mai multe majorări ale ratelor pentru a învinge inflația.

Indicele Bloomberg Dollar Spot Index a scăzut cu aproximativ 8% de la revenirea la un nivel record în septembrie. În tandem, luna trecută, investitorii au cumpărat obligațiuni și acțiuni de pe piețele emergente în cel mai rapid ritm din ultimii aproape doi ani.

“Dolarul american a ajuns la apogeu și a început deja o  tendință de scădere pe mai mulți ani”, susține Siddharth Mathur, economist-șef pentru piețele emergente din Asia-Pacific al BNP Paribas. El se așteaptă ca euro „să avanseze în continuare”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.676 afisari

5 COMENTARII

  1. ORICUM DOLARUL ESTE SUSTINUT PRIN ….TIPARNITA, ASA CA ……DOAMNE AJUTA !!!!!!!!!!!

  2. Dolarul e baza piramidei puterii în lumea bancbancherilor!
    Euro e doar la „și altele”,ce contribuie la bogații lumii!!!
    Europenii sunt doar sclavi ce cotizează la bunăstarea bancherilor!
    In $ bineînțeles,Rockefeller&Rotschild nu cred folosesc euro,grivnă sau ruble!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger