Politica economică și socială a Guvernului s-a dovedit falimentară. România a ajuns într-o situație jalnică, iar inflația ridicată ne plasează pe primul loc în UE, la mare distanță de orice alt stat membru. Vestea și mai proastă este că inflația în zona euro a început din nou să crească, anunțând vremuri și mai grele pentru țara noastră, dependentă total de importuri și de economiile Germaniei și Franței, aflate în cădere liberă.
Până și țările din Africa, cu mici excepții, au o inflație mai mică decât România. Ce înseamnă inflație, în termeni reali? Că puterea de cumpărare scade, adică suntem din ce în ce mai săraci. Iar din cele 27 de state membre ale UE, țara noastră are cel mai mare nivel de sărăcie, cu cea mai ridicată inflație. Cu instituții incapabile să colecteze mai mulți bani la buget și cu optimizări fiscale ale companiilor străine, care fac legea aici, cei aflați la conducerea țării și-au stabilit doar două obiective: să dea cât mai mulți bani Ucrainei și să cumpere cu și mai mulți bani armament din SUA, ca să ajute economia americană, care se sprijină, aproape exclusiv, pe această industrie.
Între timp, economia a sucombat, sub povara prețurilor enorme ale energiei și gazelor, iar România a ajuns să importe chiar orice, de la produse din industria petrochimică, energie, gaze, combustibili, până la produse alimentare. Practic, nu mai producem nimic, iar statul se împrumută într-un ritm alert, care pune în pericol suveranitatea țării. Ce se mai mișcă? Lucrările din infrastructură, finanțate, doar în parte, din fonduri europene, în rest, din bani împrumutați de pe piețele internaționale. Mai tragic este că nu ne îndreptăm spre nicăieri și nu se vede niciun beculeț la capătul tunelului, singura certitudine fiind drumul spre prăpastie, în care deja suntem, dar, din motive încă electorale, suntem împiedicați să conștientizăm acest lucru. Marcel Ciolacu se lăuda, recent, cu faptul că, deși s-au făcut presiuni enorme să majoreze TVA-ul, a rezistat, pe motiv că aveam inflația mare. Și, într-adevăr, ce să le mai iei unor oameni care au ajuns să supraviețuiască de la o zi la alta?!
Scădere de 0,11%
Institutul Național de Statistică a anunțat o scădere anemică a inflației, în mai față de aprilie, cu 0,11%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 – mai 2024) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2022 – mai 2023) a fost 7,6%, arată INS. Comparativ cu aprilie 2024, în luna mai a acestui an, la produsele alimentare scăderea prețurilor a fost de doar 0,2%. În fapt, singurele reduceri de prețuri, și acelea insignifiante, s-au înregistrat la produse de morărit, -0,51%, făină, -1,22%, legume şi conserve de legume, -2,23%, fasole boabe și leguminoase, -0,20%, conserve din carne, -0,15%, unt, -0,68%, ouă, -0,92% și zahăr, -0,78%. În rest, pentru toate celelalte produse alimentare s-au raportat creșteri de prețuri de până la 2,14%. La servicii, prețurile au crescut în mai cu 0,38% față de aprilie 2024 și cu 9,29%, față de mai 2023. Cele mai semnificative majorări s-au înregistrat în transportul aerian, care s-a scumpit cu 21,31% într-o singură lună.
Declin în statele dezvoltate
Față de aprilie 2024, în luna mai, inflația în Uniunea Europeană a rămas la 2,6%, însă în zona euro, aceasta a crescut de la 2,4%, la 2,6%, ceea ce dă un semnal pentru demararea unor creșteri viitoare. Cele mai importante creșteri din aprilie până în mai s-au raportat în Danemarca, de la 0,8%, la 2,2%, și în Portugalia, de la 2,21%, la 3,1%. Creșteri au mai fost și în Cipru, cu 0,36%, în Germania, cu 0,2%, Estonia, cu 0,1%, Ungaria, 0,3%, Luxemburg, cu 0,19%, Polonia, cu 0,1%. În România, inflația în luna mai a scăzut, față de aprilie, de la 5,9%, la 5,1%. În Ucraina, de exemplu, inflația din luna mai era de doar 3,3%, în ușoară creștere, de la 3,2% în aprilie.
Votanții porcușorilor fermecați au impresia că sunt mai bogați, în timp ce le bagă statul falimentar mâna în buzunar până la cot, cu rânjetul de șuț al lui Ciolacu pe buze.
Nu conteaza; bine ca ii ajutam pe ucraineni cu de toate.
„Economia, la pământ. Avem cea mai ridicată inflație din UE”
Nu este adevarat, mai zilele trecute ne-a zis domnul Covrigar Shef sa stam linistiti, ca inflatiunea este de doar 5,8%… Adica mai nimic. Mai nimic de cumparat desigur.
Pai de aia a fost numit din nou Isarescu, sa mentina artificial euro la 4,9 lei, ca sa se dea impresia de stabilitate economica si inflatie minima. In mod normal la valoarea banilor de astazi un euro ar trebui sa fie cel putzin 8 sau 9 lei.