AcasăEconomieEconomia Europei trebuie reparată

Economia Europei trebuie reparată

Întreprinderile și producătorii naționali trebuie să fie protejați în fața concurenței neloiale – și nu dezmembrați

Europa a privit mult timp la economia americană cu un amestec de oroare și uimire. Europenii nu ar accepta inegalitățile sociale și de sănătate din America, dar își doresc să fie la fel de bogați ca americanii.

Și în timp ce americanii se bucură de o putere și securitate economică neașteptată, Franța se simte obligată să reducă cheltuielile publice, iar Germania se teme de recesiune.

În 2023, economia SUA a fost de  peste 50% mai mare decât economia UE, după ce în 2008 era mai mică, potrivit unui raport al Consiliul European pentru Relații Externe, preluat de Financial Times.Produsul intern brut real pe cap de locuitor a crescut cu 53% între 1995 și 2022 în SUA, față de 47% în UE.

Problemele Europei s-au agravat din cauza  competitivității scăzute, forței de muncă  destul de ineficientă și lipsei de profitabilitate. Mai rău, nu există o strategie și viziune politică. Uniunea Europeană nu este atât de unită pe cât se credea. Nu mai are forța unui jucător global.

Odinioară repere ale tehnologiei, companiile europene s-au destrămat sau au început să-și vândă divizii de vârf rivalilor din China. O decizie care îngroapă inovația europeană.

Spre deosebire de Europa, America deține majoritatea firmelor cotate la peste un miliard de dolari. Peisajul tehnologic european este dominat de Amazon, Microsoft și Apple. Cele mai mari șapte firme de tehnologie din lume, după capitalizarea bursieră, sunt toate americane.

În 1990, Europa producea 44% din semiconductorii din lume. Anul trecut, procentul era  9%, față de 12% pentru America.

SUA au devenit un exportator net de energie – petrol și gaze –  în timp ce Europa a fost zguduită serios de o criză energetică  și susține reducerea combustibililor fosili.

Prin Legea de reducere a inflației, administrația Biden a pompat sute de miliarde de dolari în mediul de afaceri american.

Companiile europene migrează peste Atlantic, atrase de beneficii fiscale. Europa plătește prețuri mari pentru importuri.

America a îmbrățișat protecționismul economic și vizează mai ales China prin această măsură. Comisia Europeană încă nu știe ce răspuns să dea, ba risking, ba de-risking.

Mașinile electrice chinezești au inundat piața europeană. În cel mai scurt timp, vor spulbera producătorii europeni. Uniunea Europeană, rămasă în urmă, sector cu sector, este pe cale să devină un punct de lucru pentru giganții Chinei.

Nu e clar cine poate repara economia europeană – în nici un caz birocrații de la Bruxelles –  dar tot europenii ar trebui să o facă.

Este de responsabiliatea guvernelor să impună consolidarea industriei prin investiții publice și atragerea de capital. Întreprinderile și producătorii naționali trebuie să fie protejați în fața concurenței neloiale – și nu dezmembrați.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
552 afisari

1 COMENTARIU

  1. Noi, europenii😀😀😀avem solutii😀😀😀. Si ce solutii, vericule… NOI SANCTIUNI IMPOTRIVA RUSIEI, CARE NE CAD TOT NOUA N CAP😀😀😀. NOI CONTRACTE DE SUTE DE MILIARDE DATE DE NOI😀EUROPENII STAPANULUI SUA, CARE NE ARATA, PRIN SLUGILE LOR URSULA, SCHOLTZ, MACRON, KLAUS(+CIOLACU+CIUCA) O PISICA MOARTA, RUSIA. PUTETI SA ARUNCATI IN AER SI RESTUL CONDUCTELOR DE GAZ, RAMASE DUPA NS1 SI 2😀😀😀

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger