AcasăEconomieEconomia Europei, aterizare ușoară sau picaj?

Economia Europei, aterizare ușoară sau picaj?

Este puțin probabil ca economia europeană să se prăbușească, dar alungarea inflației va dura mai mulți ani

Potrivit Fondului Monetar Internațional, este puțin probabil ca economia europeană să se prăbușească, chiar și în condițiile în care o serie de majorări ale ratelor dobânzilor, care durează de mai bine de un an, va domoli inflația.

„Perspectivele pentru Europa sunt pentru o posibilă aterizare ușoară, cu o inflație care va scădea treptat”, a declarat creditorul cu sediul la Washington, estimând că creșterea produsului intern brut în regiune va încetini la 1,3% în acest an, îmbunătățindu-se ușor la 1,5% în 2024.

A avertizat, însă, că revenirea prețurilor de consum la niveluri normale – după ce acestea au crescut brusc în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei și au declanșat cele mai abrupte creșteri ale ratelor din era euro – ar putea dura “mai mulți ani”.

De asemenea, majorările semnificative ale salariilor minime planificate anul viitor în Europa Centrală sporesc riscul unei inflaţii “mult mai persistente” sau a pierderii de locuri de muncă, pe fondul creşterii relativ slabe a productivităţii.

Guvernul României a majorat salariul minim cu 10% din octombrie în timp ce Ungaria a indicat o posibilă creştere de până la 15%. Salariul minim în Polonia, deja cel mai ridicat din regiune conform datelor Eurostat, ar urma să crească anul viitor cu aproximativ 20%. Deşi din 2019 salariul minim a crescut în mare măsură în linie cu inflaţia, este nevoie în continuare de prudenţă, a declarat pentru Reuters Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală.

Între timp, factori structurali precum îmbătrânirea societății și preferința pentru săptămâni de lucru mai scurte înseamnă că angajatorii se confruntă cu o concurență mai acerbă în atragerea de lucrători.

Astfel de riscuri “sunt deosebit de pronunțate în economiile emergente din Europa”, unde „există o linie fină între sprijinirea redresării economice și alungarea inflației încăpățânate”.

Băncile centrale din Europa au majorat costurile de împrumut cu o viteză fără precedent pentru a domoli inflația, iar impactul se resimte din ce în ce mai mult în toate economiile.

Producția din zona euro a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea, iar analiștii se așteaptă la un rezultat similar în Marea Britanie, atunci când datele vor fi publicate pe 10 noiembrie.

Fondul Monetar Internațional insistă pe „menținerea unei politici monetare restrictive pentru a asigura revenirea inflației la țintă într-un interval de timp rezonabil”. Incertitudinea cu privire la persistența inflației este mare, iar costul unei relaxări prea timpurii este substantial.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger