AcasăEconomieEconomia Chinei, departe de a fi îngropată

Economia Chinei, departe de a fi îngropată

Analiștii occidentali tind să considere că economia Chinei este afectată de obstacole structurale insurmontabile încorporate în conducerea Partidului Comunist

Analiștii occidentali, care utilizează date agregate și o lentilă interpretativă liberală, tind să considere că economia Chinei este afectată de obstacole structurale insurmontabile încorporate în conducerea Partidului Comunist.

Deoarece liderii sunt reticenți în a acorda mai multă putere oamenilor pe măsură ce veniturile acestora cresc, PCC persistă într-un model de dezvoltare industrială bazat pe reprimarea salariilor pentru a stimula investițiile în industriile producătoare de export.

Prin urmare, incapabil să iasă din capcana veniturilor medii, ceea ce ar necesita trecerea la o economie bazată pe consumul intern, regimul de la Beijing s-a lăsat vulnerabil în fața valului de tarife vamale ale lui Donald Trump. Atunci, se crede, economia ar putea intra într-o criză reală.

Cu toate acestea, economiștii stabiliți în China sau în apropiere – chiar și atunci când lucrează pentru firme occidentale – tind să evite un astfel de pesimism.

Observând îndeaproape inovația și dinamismul întreprinderilor chineze și apariția rapidă a unor noi sectoare care depășesc concurența rivalilor occidentali, ei sunt mai înclinați să creadă că chinezii sunt capabili să facă față acestor provocări. Dar dacă sunt de acord că țara poate continua să crească la ritmul vizat de regim, nu sunt încă siguri că o va face.

Provocarea de bază este că China a saturat piața mondială cu produsele sale și reprezintă în prezent aproximativ o treime din producția industrială a planetei. Întrucât creșterea fenomenală a sectorului său manufacturier s-a produs în mare parte în detrimentul partenerilor săi comerciali, există un apetit scăzut în rândul celorlalte țări de a continua să absoarbă mai mult din excedentul Chinei.

Prin urmare, dacă restul lumii limitează cantitatea pe care o va cumpăra de la Beijing, chinezii vor trebui să înceapă să consume mai mult din propria producție.

Rapoartele privind moartea creșterii chineze sunt mult exagerate

Scepticii se îndoiesc că Partidul Comunist condus de Xi Jinping va accepta vreodată un model „asistențialist” care să permită cetățenilor săi mai multă putere economică, scrie UnHerd. Ei atrag atenția asupra listei lungi de anunțuri sub așteptări și asupra politicilor care continuă să favorizeze stimularea ofertei, cum ar fi subvențiile industriale și la export.

Dar vestea din ajunul Anului Nou că funcționarii publici au primit o creștere salarială ar putea sugera că guvernul pregătește în sfârșit măsuri mai îndrăznețe decât până acum. Deși măsurile de stimulare a cererii propuse de PCC au rămas relativ conceptuale, pot indica totuși o nouă direcție de călătorie.

Conducerea va aștepta probabil până când Trump va prelua funcția la sfârșitul acestei luni și va lansa prima sa acțiune împotriva Chinei, înainte de a dezvălui cât de departe va merge pentru a stimula economia cu ajutorul consumului intern.

Dar, deocamdată, probabil că este mai bine ca unii să se abțină de la necrologurile pentru transformarea Chinei. Rapoartele privind moartea creșterii chineze sunt mult exagerate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
282 afisari

1 COMENTARIU

  1. „chinezii vor trebui să înceapă să consume mai mult din propria producție.”

    -sa-si inghita chinezariile
    asta spunem si noi!
    (sa le dea chinejilor cate DOUA smarfoane
    pentru inceput)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger