AcasăEconomieE rău fără gaz rusesc. Locomotiva Europei merge pe cărbuni!

E rău fără gaz rusesc. Locomotiva Europei merge pe cărbuni!

Germania este pregătită să-și sporească dependența de cărbune în timp ce se luptă cu o criză energetică fără precedent – ​​chiar și în detrimentul obiectivelor sale ambițioase în materie de climă.

Cea mai mare economie a Europei arde combustibilul fosil pentru energie electrică în cel mai rapid ritm din cel puțin șase ani. De asemenea, se pregătește să crească importurile de cărbune anul viitor.

Pe tot globul, cărbunele extrem de poluant – și relativ ieftin – revine, deoarece țările încearcă să prevină creșterea costurilor energiei să declanșeze o criză economică. În Europa, criza este acută, după ce Rusia a redus aprovizionarea cu gaze naturale în urma războiului său din Ucraina.

„Toată lumea își păstrează obiectivele climatice, dar este adevărat că atunci când te confrunți cu dilema de a menține luminile aprinse sau de a reduce emisiile de carbon, alegerea este să ții luminile aprinse”, a spus Carlos Fernandez Alvarez, șeful interimar al departamentului de gaze, cărbune și electricitate la Agenția Internațională pentru Energie.

Pentru a face față actualei crize, Germania a reactivat unele centrale pe cărbune care erau deconectate. În majoritatea țărilor, o cantitate limitată de capacitate de energie pe bază de cărbune revine în funcțiune. „Doar în Germania, cu 10 gigawați, inversarea este la o scară semnificativă”, a declarat AIE într-un raport.

Germania generează acum mai mult de o treime din electricitate din centralele electrice pe cărbune, potrivit Destatis, biroul federal de statistică. În al treilea trimestru, energia electrică din generarea pe cărbune a fost cu 13,3% mai mare decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Renașterea cărbunelui în Germania are două cauze principale: înlocuirea combustibilului cu gazele naturale scumpe și creșterea cererii de energie din Franța, unde producția de electricitate a fost afectată de întreruperi ale reactoarelor nucleare.

Prețurile europene la gaze au atins niveluri record în timpul verii și rămân de aproximativ două ori mai mari decât media pe cinci ani pentru această perioadă a anului.

„Cărbunele revine ca un generator de energie de  bază”, a subliniat Guillaume Perret, care conduce compania de consultanță energetică Perret Associates Ltd. El estimează că Uniunea Europeană va „crește puternic” importurile de cărbune în 2023 față de acest an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
532 afisari

2 COMENTARII

  1. Pentru atitudinea de râme avută în cazul sabotării NordStream le doresc nemților să ajungă milogii Ieuropei.

  2. UE mai intai trebuie sa calculeze cat polueaza pe ora/ per mc/ suprafata, marita Germanie.
    Dupa aia sa o taxeze.
    Si dupa aia, sa ne calculeze noua taxa pe centrala de apartament.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger