AcasăEconomieE oficial! Guvernul a dat liber la înstrăinarea centralelor hidroelectrice de acumulare...

E oficial! Guvernul a dat liber la înstrăinarea centralelor hidroelectrice de acumulare prin pompaj

Ministerul Energiei și-a atins scopul. Statul nu va fi proprietarul centralelor de acumulare prin pompaj

Ordonanța prin care Ministerul Energiei va primi dreptul de a concesiona lacurile de acumulare investitorilor străini pentru construcția de centrale hidroelectrice de acumulare prin pompaj a ajuns în Monitorul Oficial. Ministerul a invocat că proiectul Tarnița Lăpuștești, tărăgănat de ani de zile, inclusiv de conducerea liberală a ministerului, nu a putut fi realizat din cauza lipsei de competență a Apelor Române de a concesiona apele în scop hidroenergetic.

În timp ce toate statele din lume care au astfel de condiții hidrologice și-au construit și încă își mai construiesc centrale hidroelectrice de acumulare prin pompaj, esențiale pentru echilibrarea sistemului energetic, România a tot bătut pasul pe loc. Ca și în cazul marilor realizări și investiții, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a tocat, efectiv, subiectul Tarnița Lăpuștești, promițând că acesta va demara, după ce colegul său de partid, Virgil Popescu, îl îngropase.

Evident că nimic nu s-a mișcat, însă acum aflăm cu stupoare că motivul pentru care proiectul a înțepenit este incompetența Apelor Române de a concesiona lacurile de acumulare în scop hidroenergetic. Singurul competent să concesioneze este, evident, chiar Ministerul Energiei, care a primit oficial puterea de ”ușura” statul român de posibilitatea de a-și construi propria centrală, lăsând potențialele zone de construcție în mâinile străinilor.

”Blocajul instituțional actual, cauzat de interdicția juridică na concesionării de către Ministerul Energiei a acumulărilor de apă cu potențial hidroenergetic în vederea construirii de hidrocentrale prin pompaj a generat riscul ca actualul concedent să nu dispună de expertiza necesară demarării procedurii, executării și monitorizării concesiunilor în scop hidroenergetic, cui consecința blocării oricărei inițiative publice și private a unui CHEAP în ultimii 33 de ani”, susține Ministerul Energiei.

Au scăpat și de Apele Române

Potrivit alineatului (3^1) al articolului 3 din Legea apelor, lacurile de acumulare permanente a căror execuție a fost finanțată din fonduri alocate de la bugetul de stat, lucrările hidrotehnice aferente și suprafețele din lac aflate sub cota coronamentului barajului fac parte din domeniul public al statului și se includ în categoria terenurilor acoperite de apă, asimilându-se cu noțiunea de albie minoră.

Administrația Națională «Apele Române» este singura autoritate de administrare a acestora, cu excepția bunurilor deținute, prin efectul actelor normative, de către terțe persoane. Ordonanța publicată în Monitorul Oficial stabilește însă că, prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (3. 1) din Legea apelor nr. 107/1996, la inițiativa Ministerului Energiei, pentru părți din imobilele de tipul terenurilor aparținând lacurilor de acumulare permanente, necesare, conform proiectului aprobat, realizării și funcționării capacităților de stocare, ca parte a unor acumulări a căror execuție a fost finanțată din fonduri alocate de la bugetul de stat și care pot utiliza energia apelor în acest scop, calitatea de administrator și aceea de concedent sunt preluate de Ministerul Energiei, în scopul concesionării, pentru dezvoltarea capacităților de stocare de energie prin intermediul centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj.

Expertiză legală

Utilitatea dării în administrare a acestor bunuri către Ministerul Energiei rezidă din faptul că aceasta este cea mai în măsură să organizeze procedura de concesionare a respectivelor perimetre pentru dezvoltarea unor CHEAP-uri, având competența și expertiza legală de a monitoriza modul de executare a concesiunii și ajungerea la rezultatul scontat, se arată în motivarea actului normativ. Proiectul CHEAP Tarnița-Lăpuștești și alte proiecte privind CHEAP-uri sunt investiții esențiale pentru stabilitatea energetică pe termen lung, cu potențialul de a reduce dependența de combustibilii fosili și de a facilita tranziția către surse de energie curată”, mai arată Ministerul Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
40.966 afisari

28 COMENTARII

  1. Niste tradatori ai intereselor Tarii.Sa speram ca viitorul Guvern va anula OUG-ul iar justitia ii va trage la raspundere pe acesti spagari,pt,ca alta explicatie nu exista decat au luat spaga dela straini.

    • Depinde , care viitor guvern …pnl-psd-usr . Nu au ei atâtea hidrocentrale câte ar dori să dea cadou stăpânilor lor.😂

  2. ”lipsei de competență a Apelor Române de a concesiona apele în scop hidroenergetic.”
    Serios?
    Inca un cadou!

  3. Actualul guvern o șleahtă de neisprăviți , aceeași din viitorul guvern. PSD și PNL trădători. Și se mai dau de ceasul morții pt Calin Georgescu. Covrigarul și Măciuca nu suporta eșecul de la alegeri. Dar rămân cu privilegiile pe care și le-au votat. Aștept să ne vândă și pe noi la cat de incompetenți sunt. Vindeți bă toată țara că încă mai se găsește câte ceva de vânzare.

  4. Deoarece avem prea mulți „experți” in instituțiile bine plătite ale statului am ajuns sa privatizăm Petrom cu tot cu țițeiul din subsol,
    Eon gaz cu tot cu gazul metan bogății naturale ale poporului român. Va veni ziua în care cei cei lași vor fi trași la răspundere?
    La fel se întâmplă și cu hidroelectrica dacă nu se vor lua măsurile adecvate.
    Pădurile au fost concesionate formelor austriece că de tata Iohannis nu e pakistanez și probabil a trebuit să și plătească cele 2 mandate de somn la Cotroceni.
    Cele bune

  5. Exista astfel centrale deja functionale din anii ’70: vezi centrala de la Ciunget cu acumularea principala in lacul Vidra (pe Lotru, la 1200m) dar cu o salba de lacuri imprejur mai sus sau mai jos fata de oglinda lacului Vidra. Ex: pe Latorita exista acumularile Galbenu la 1300m si Petrimanu la 1100m. Din Galbenu apele curg gravitational catre Vidra iar din Petrimanu se pompeaza catre Vidra. Evident cand e surplus de energie.
    Deci acum 50 de ani stiam sa facem si acum nu mai stim? Clar interese financiare private!

  6. De ce atâta ura la acești miniștri cu „creier de carton” , la adresa României , a romanilor.Nu au înțeles un lucru ROMANIA NU ESTE A LOR!
    Mariana.

  7. Ete plata pentru schengen ,plimbare placuta prin europa ca acasa nici apa nu va mai fi in proprietatea romanilor

  8. Noaptea minții! Încă un mod de a fura din banii publici, apele sunt un bun natural, trebuie să rămână ale statului!!! Ăștia și-a ar vinde și pe mama, nu se mai satură de bani.

  9. Niște incompetenți și trădători de țară iar dacă au fost taxați acum la alegeri nu le vine să creadă și se întreabă de ce oare?

  10. Numai minciuni . La vânzări și afaceri de acest gen pot face bani tâlharii !!!!!!!

  11. Nu am crezut vreodată că așa ceva se va întâmpla! Nu sunt de acord. Trădare !

  12. Trădătorii și au mai umplut portofele cu bani înainte să pierdea funcțiile..unde ești Vlad Tepes?

  13. Hidrocentralele au fost construite cu banii poporului Roman si nu cu ai guvernului. Nemernicilor, ganditi-va de mai multe ori la ce faceti impotriva tarii, ca tot veti plati. Toate coloniile si-au castigat la un moment dat libertatea de la colonizatorii Europeni. Desi lupta va fi feroce, cu ajutorul lui Dumnezeu, si Romania va fi libera intr-o zi.

  14. Statul isi dovedeste incompetenta, prin meseriasii din guvern! Alo, cei in drept, faceti-va treaba (cu tradatorii astia de tara ) pana nu e prea tarziu! In caz contrar, sunteti acoliti si ve_ti raspunde solidar!!!

  15. Nu este posibil pe ultima sută iar vindem bunurile naționale pe care ei nu le-au construit,rușine !!!

  16. Votați PNL, PSD, USR ! Poate mai au ceva de vândut și nu le-a ajuns timpul. Minunat ! Suntem în curul gol in bogata noastră țară.

  17. Ne vedem la vot pe 1 și votăm in consecință. Trădători de neam și țară ce sunteți

  18. Ce ticalosi! De ce nu le preia Hidroelectrica? Din aceasta cauza trebuie sa scăpăm de PSD, PNL și USR. Ar fi în stare sa o vândă și pe ma-sa. Siktir!

  19. Fireați al dracului de jegoși înainte să intrati în pușcărie vindeți și ultima speranță a poporului român Dumnezeu să vă pedepsească. Amin

  20. În veci nu voi vota vreodata PNL, PSD, USR.
    Niște trădători ordinari. În materie de energie au scris PNRR-ul cu decarbonarea, adică renunțarea la centralele de carbune, mai târziu cele de gaz. Scris de USR, prin trădătorul Ghinea, votat și acceptat la unison de PNL, tacit de PSD. Au dat voie la parcuri gigant de panouri solare, care creează dezechilibre, când prioritate ar fi trebuit sa aibă fermele agricole, instituțiile publice, casele de locuit, canalele de irigatii, dar nu scoase din circuitul agricol zeci de mii de hectare. Cine face aceste parcuri uriașe? Tot firmele gigant care au resurse uriașe! Cu ce bani fac? O parte tot a romanilor din PNRR și din certificatele verzi plătite de cetățeanul roman!!!!!!!!Adică noi la factura de curent plătim o taxa și pt a ajuta străinul sa facă parcuri foto!!!!! Printre acești straini și afaceriștii PSD, PNL, USR. Din aceasta cauza tac și fac, închid termocentrale și nu deschid hidrocentrale pt a face loc pe piața afacerilor spagarilor lor. Virgil Popescu și Burduja, anchetați de urgenta după alegeri! La fel și Ciolacu. Toți cei care au dat semnături și au aprobat aceasta ordonanță anchetați! Mare o fi minunea ca și pt lacurile Hidroelectrica sa nu fie în spate statul austriac cu rețeaua de spionaj a Rusiei. Austria, un stat prins în tentaculele relelor de spionaj rusesc. Unde sunt produșii? Ii cautam în alte parte, dar ii avem în guvern! Prin dărâmarea sistemului energetic limitam capacitatea de a oferi energie R. Moldova și asta garantează ca Republica Moldova nu ne sare în brate. Evident este interesul major al Rusiei!

  21. Complicat! Pana acum am avut 2 HG care se bateau cap in cap. Acum ecuatia se complica si se indreapta spre DNA!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger