Cauta

Dublă dominație: Israelul nu are rivali pe piețele financiare și în Orientul Mijlociu

Oricine se întreabă cât de mult a câștigat Israelul în urma războiului de 12 zile cu Iranul poate găsi un răspuns în piețele financiare.

Oricine se întreabă cât de mult a câștigat Israelul în urma războiului de 12 zile cu Iranul poate găsi un răspuns în piețele financiare.

Moneda, datoria publică și acțiunile țării au înregistrat cele mai mari aprecieri la nivel mondial de la începutul conflictului, pe 13 iunie, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Performanțele excepționale vin în urma unei evaluări militare potrivit căreia programul nuclear al Iranului, suspectat că ar fi aproape de finalizare, va fi disfuncțional timp de ani de zile, ca urmare a distrugerii instalațiilor de îmbogățire a uraniului, a facilităților-suport și a eliminării unor oameni de știință de top de către Forțele de Apărare ale Israelului, cu sprijinul Statelor Unite.

Shekelul a avut cea mai bună evoluție pe parcursul a două săptămâni de când a început să fluctueze liber, în 2003, întărindu-se cu 6,6% față de dolar și câștigând teren în fața a peste 100 de valute la nivel global. Acțiunile israeliene au crescut cu 88% în termeni de shekeli, ocupând locul 7 din 92 de indici bursieri.

Indicele Tel Aviv Stock Exchange 35, care include principalele companii listate, a crescut cu 14% în echivalent dolar, cea mai mare creștere dintre 92 de indici mondiali. În termeni de monedă locală, indicele de referință a urcat cu 8%, situându-se pe locul al doilea la nivel global în ceea ce privește cea mai bună performanță pe două săptămâni din 2009 încoace.

Investitorii – pentru prima dată de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023 – oferă acum Israelului cel mai puternic vot de încredere din istoria sa de 77 de ani ca națiune în Orientul Mijlociu.

Prin distrugerea unei mari părți din capacitatea militară rămasă a Hamas și Hezbollah și prin slăbirea Iranului la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani, de la războiul cu Irakul, Israelul are puțini, dacă nu chiar niciun rival militar în regiune.

Revenirea statului ebraic după războaiele cu Hamas, Hezbollah și Iran se reflectă în așteptările pentru o creștere economică mai rapidă.

Produsul intern brut va urca cu 4% în 2026, de peste două ori mai mult decât media pentru 34 de țări dezvoltate, fiind economia cu cea mai rapidă creștere din grup, potrivit celor 17 economiști care și-au prezentat previziunile pentru Bloomberg. De asemenea, ei se așteaptă ca Israelul să fie din nou numărul 1 în 2027, cu o creștere a PIB-ului de 3,9%.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești!
  • Cupa Mondială 2026, record negativ: Cea mai multă poluare din istorie
  • Chiellini schimbă ghetele pe costum! Legendarul fundaș italian devine acționar la LAFC
  • România, pe mâna unui elitism leșinat cu fobie de Trump
  • Polițiștii devin bodyguarzii magistraților. Măsuri de protecție extreme pentru judecători și procurori
  • Fost oficial la Comisia Europeană: UE s-ar putea retrage din Acordul de la Paris
  • Bogăția ascunsă a României. Rezerve uriașe de apă subterană pură
  • Fructul care alungă insomniile: mit sau realitate?
  • Macron e bun de gură, dar nu va rezolva criza migrației
  • Dublă dominație: Israelul nu are rivali pe piețele financiare și în Orientul Mijlociu
  • Exit mobile version