AcasăEconomieDrumul sucit al politicilor comerciale

Drumul sucit al politicilor comerciale

Lumea are nevoie de mai mult comerț, nu mai puțin

Comerțul este probabil domeniul în care opiniile publicului și cele ale economiștilor diferă cel mai mult. Însă, atunci când sunt întrebați dacă ar fi dispuși să plătească mai mult pentru bunuri și servicii, oamenii tind să se răzgândească.

Opinia publică este unul dintre motivele pentru care politicienii ajung uneori atât de repede și de ușor la tarife și alte restricții comerciale, relatează Financial Times. Le consideră o soluție la multe probleme.

Deși există multe alternative mai bune decât tarifele pentru a realiza creșterea numărului de locuri de muncă, dezvoltarea industrială, rezultate mai echitabile și obiective de securitate națională, acestea sunt adesea mai greu de vândut alegătorilor. Acordarea de subvenții și ajutoare de stat sunt oportune din punct de vedere politic, dar ineficiente în cele din urmă.

Unii susținători actuali ai restricțiilor comerciale ignoră faptul că un sistem comercial bazat pe norme a contribuit la prosperitate și la reducerea sărăciei, în special pentru țările în curs de dezvoltare.

Deficitele comerciale nu sunt o problemă dacă pot fi finanțate în mod durabil și sunt adesea o consecință a altor dezechilibre macroeconomice. Iar banii câștigați din exporturile de producție nu sunt cu nimic mai buni decât banii câștigați din exporturile de servicii.

Mai interesanți sunt cei care cred în deschiderea economică, dar doresc să utilizeze politicile comerciale pentru a atinge alte obiective, cum ar fi competitivitatea, redistribuirea veniturilor sau securitatea națională.

De exemplu, istoria politicilor industriale este lungă, iar succesele au fost, fără îndoială, mai puține decât eșecurile. Însă ideea principală este că există politici mult mai mai reușite pentru consolidarea competitivității, cum ar fi finanțarea cercetării și dezvoltării, crearea unei forțe de muncă calificate și oferirea de stimulente pentru investiții.

Plase de siguranță socială

Utilizarea politicii comerciale drept răspuns la inegalitatea regională și la inegalitatea veniturilor este mult mai puțin eficientă decât construirea unei plase de siguranță socială adecvate,  investirea în regiunile în declin și în oameni.

Țările care dispun de plase de siguranță adecvate și de politici care ajută lucrătorii să se recalifice și să se adapteze la schimbările economice sunt mult mai puțin protecționiste decât cele care permit ca șocurile globale să fie resimțite de întreaga populație.

Este posibil să se construiască plase de siguranță care să acționeze ca niște trambuline – permițând lucrătorilor să se redreseze cu ajutorul unui sprijin care intervine din timp și în mod cuprinzător pentru a susține veniturile și, de asemenea, pentru a le oferi oamenilor noi locuri de muncă.

Nu orice cui trebuie bătut cu ciocanul politicilor comerciale. Un set de instrumente mai mare și mai variat ar permite o mai bună îndeplinire a sarcinilor și ar păstra sistemul comercial mondial care a contribuit major la îmbunătățirea vieții în ultimele decenii. Lumea are nevoie de mai mult comerț, nu mai puțin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger