AcasăEconomieDronele și avioanele inamice care invadează spațiul aerian al României au dat...

Dronele și avioanele inamice care invadează spațiul aerian al României au dat alarma la MApN. Se schimbă legea

După drone, vrea și anti–drone!

În urma evenimentelor din ultimele luni, când drone neidentificate au căzut pe teritoriul ţării noastre, Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede măsuri legislative prin care Armata poate doborî dronele care intră neautorizat în spațiul aerian al României.

Proiectul prevede că o „aeronavă fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control”.

Când pot fi lovite avioanele inamice

Noul proiect de lege propus de MApN şi consultat de Antena 3 prevede, de asemenea, și situațiile în care o aeronavă cu pilot poate fi doborâtă.

„Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:

a) stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;

b) transmiterea de la sol a informațiilor și dispozițiilor către pilotul/echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spațiului aerian național al României;

c) interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian național al României;

d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;

e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;

*) executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață.

Cumpărăm 4 sisteme Sentinel

Autoritățile justifică achiziționarea sistemelor Sentinel prin nevoia de a descuraja orice posibilă ameninţare.

„Guvernul României a solicitat achiziţionarea a până la patru sisteme radar Sentinel AN/MPQ-64 F1. Sistemul Sentinel este capabil să detecteze o gamă largă de obiecte aeriene şi va spori semnificativ capacitatea României de descurajare şi apărare împotriva potenţialelor ameninţări”, se arată într-un comunicat transmis luni de Ambasada SUA.

„Radarele vor contribui la îmbunătăţirea supravegherii spaţiului aerian, în special împotriva ameninţărilor reprezentate de vehiculele aeriene fără pilot, cu viteze mici de deplasare şi amprente radar reduse”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

author avatar
Andrei Ștefan