În data de 6 ianuarie 2025, România a avut un consum de energie aproape cât al Republicii Moldova, diferența fiind de doar 0,02 GWh. Chiar și în zilele lucrătoare, consumul României este foarte aproape de cel al moldovenilor de peste Prut, ceea ce dovedește o situație dezastruoasă a economiei din țara noastră. În 18 decembrie 2024, de exemplu, România consuma 0,38 GWh, la jumătate față de aproape toate statele UE, inclusiv țările vecine.
Prețurile ridicate la energie au reușit să ducă în faliment aproape toată economia românească, lovitura de grație urmând a fi dată odată cu ridicarea plafonării de la 31 martie 2025. Cel mai important indicator al dezastrului în care ne aflăm este consumul de energie la nivel național, care s-a prăbușit atât de mult încât a ajuns la nivelul Republicii Moldova.
În data de 6 ianuarie 2025, România avea un consum de 0,31 GWh la un milion de locuitori, în timp ce Republica Moldova raporta o cerere de 0,29 GWh, cu tot cu raționalizarea energiei din această țară. Dacă luăm la întâmplare o zi lucrătoare, cum a fost 18 decembrie 2024, consumul României era de 0,38 GWh la un milion de locuitori, în timp ce al Republicii Moldova, de 0,29 GWh. Comparativ, Bulgaria avea 0,76 GWh/un milion de persoane, Ungaria – 0,58 GWh, Polonia – 0,53 GWh, Slovacia – 0,59 GWh, Croația – 0,62 GWh, Olanda – 0,65 GWh, iar Italia – 0,61 GWh. În aceeași zi, Cehia avea un consum de 0,72 GWh, Austria – 0,88 GWh, Germania – 0,70 GWh, Belgia – 0,87 GWh, iar Franța – 0,88 GWh. Consumul cel mai important este dat de industrie, evident, iar în ce privește consumul casnic, România deja se află la cel mai jos nivel dintre statele Uniunii Europene. În ce privește prețurile, România se regăsește constant în topul celor mai ridicate tarife de pe întreg continentul european.
Nicio șansă de revenire
Fără energie ieftină, atât România, cât și Europa nu au nicio șansă să redevină competitive. În planurile anunțate de Guvern nu se prevede în niciun fel vreo posibilitate de reducere a prețurilor, ci, dimpotrivă, dat fiind că nu există capacități noi puse în funcțiune. Cu doar 250 MW instalați în panouri fotovoltaice anul trecut și cu importuri record pe tot parcursul anului 2024, România este condamnată la faliment.
Datele statistice publicate pe energy-charts.info arată că România a intrat în rândul țărilor dependente total de importurile de energie, cu un deficit, în 2024, de 3 TWh. Anul trecut, Franța, cu centralele nucleare, a înregistrat un export net de 89,1 TWh, urmată de Suedia, cu un surplus de 33,1 TWh, Spania, cu 8,1 TWh, Slovacia, cu 5,2 TWh, Austria, cu 4,5 TWh, Cehia, cu 4,2 TWh și Olanda, cu 3,8 TWh. La polul opus s-au situat Italia, cu un import net de 52,2 TWh, urmată de Germania, cu un deficit de 28,3 TWh, Ungaria, cu -11,1 TWh, Belgia, cu -10,7 TWh, Lituania, cu -5,7 TWh, Croația, cu -5 TWh și Finlanda, cu – 4,3 TWh. Practic, avem doar 10 țări din UE care produc și exportă energie, în timp ce alte 17 au devenit periculos de dependente de importuri.
Burduja o ține pe-a lui
Se spune că primul pas în rezolvarea unei probleme este recunoașterea că ai o problemă. Din acest punct de vedere, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este incapabil să facă vreun progres. Omul ori și-a pus consilieri care îi spun ce vrea să audă, ori nu-i pasă, că de expertiză în sectorul energetic nu-l suspectează nimeni, atâta timp cât nu este capabil să facă diferența dintre MW și MWh. Ministrul Burduja a afirmat cu nonșalanță că ar fi instalat 1.200 MW anul trecut.
” După un record al ultimului deceniu în 2024, cu 1.200 MW pe care am reuşit să îi punem în funcţiune, ne propunem să dublăm această performanţă în acest an”, a declarat ministrul. Dacă și-ar lua datele de la ANRE, unde sunt chiar exacte, ar afla că în 2024 nu s-au instalat decât 250 MW, atât au apărut în plus în sistem. Mai mult, Burduja ne ”amenință” și cu 1.000 MW pe gaze porniți anul acesta la Mintia, când nici conductele de gaze nu sunt începute și nici gazele din Marea Neagră nu se vor zări până prin 2027, ca să nu mai vorbim de grupurile de la Mintia, care sunt mult prea departe de a fi finalizate.
Suntem mai economi,nu e niciun dezastru.Marii consumatori industriali au schimbat tehnologia cu alta modernă care consumă mult mai puțin.
Habar nu au unii ce ieftin era curentul în Moldova, casele se incalzeau pe curent și când i-am întrebat cum își permit ,au zis ca e foarte ieftin aproape degeaba ca și la bulgari dealtfel și la alți vecini .Numai la noi în pofida faptului ca avem hidrocentrale ,termo eoliene parcuri fotovoltaice etc ,e cel mai scump curent din lume nu din Europa rețineți. Asta denota ,,capacitatea,, conducătorilor.
Curentul ieftin din Moldova era trimis GRATIS de catre Romania, de aia consumau aia ca boierii.
Numai „bombe”fataliste in articolele jurnalului suveranist!
Autoarea acestui articol mentioneaza succint sursa de unde a preluat informatiile. Informatiile ar trebuie judecate in functie de veridicitatea lor si nu daca iti convine tie sau nu.
in piatra neamt nu mai e nimic industrie, doar kober
Mai este si un alt punct de vedere 6 ianuarie încă era zi liberă cred ca conteaza si asta un pic panourile fotovoltaice produceau eoliene la fel nu cred ca este chiar asa mare dezastru dacă majoritate avea liber
Încercați doar cu gaura de la covrig și vedeți dacă vă iese !