AcasăEconomieDominația dolarului declanșează alarme pe piețele financiare

Dominația dolarului declanșează alarme pe piețele financiare

Revenirea dolarului american duce la noi eforturi din partea altor tări pentru a-și proteja monedele

Investitorii scot din nou la iveală manualele de intervenție, în condițiile în care revenirea dolarului american ridică spectrul unor noi eforturi din partea altor tări pentru a-și proteja monedele.

Banca centrală a Taiwanului a emis o declarație rară în această săptămână pentru a calma investitorii după ce fondurile globale și-au redus participațiile la acțiunile din insulă, iar moneda locală s-a prăbușit.

Un oficial sud-coreean a declarat că slăbiciunea wonului este excesivă, în timp ce banca centrală a Chinei a intensificat sprijinul pentru yuan prin intermediul sistemului de fixing zilnic. Se speculează din ce în ce mai mult că yenul japonez va fi următorul.

„Mai multă intervenție pe piețe este o preocupare legitimă”, spune Kyle Rodda, analist la Capital.com din Melbourne. „Factorii de decizie politică au crezut că și-au făcut treaba anul trecut, dar un dolar mai puternic înseamnă că îngrijorarea legată de valută se strecoară din nou – iar pozițiile traderilor ar putea agrava volatilitatea.”

Indicatorul Bloomberg pentru dolar a sărit cu aproximativ 2% în acest an, moneda consolidându-se față de toți rivalii, pe măsură ce investitorii au retras pariurile privind reducerile de dobândă ale Rezervei Federale.

Riscurile sunt deosebit de evidente în Asia, unde se află cele mai slabe două monede majore din lume în raport cu dolarul american.

Yenul s-a prăbușit cu peste 4% în acest an, declanșând temeri legate de o intervenție iminentă, în timp ce se apropie de nivelul de 150 pentru un dolar.

Wonul s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din noiembrie, în timp ce dolarul taiwanez a scăzut cu aproximativ 1,5% numai în această săptămână.

„Ne așteptăm ca Banca Coreei și Banca Populară a Chinei să atenueze volatilitatea pieței”, a precizat Lemon Zhang, strateg la Barclays Bank  din Singapore. Banca centrală a Coreei ar putea acționa mai agresiv, ceea ce înseamnă că dolarul-won ar putea sfârși prin a se tranzacționa într-o gamă largă”.

Națiunile cu deficite fiscale și de cont curent slabe, precum India și Indonezia, ar putea avea dificultăți în a-și susține monedele dacă dolarul continuă să se întărească, potrivit KB Kookmin Bank.

Analiștii de la Goldman Sachs susțin că dolarul va rămâne într-o “poziție puternică” în acest an, deoarece economia Statelor Unite se redresează rapid, atrage majoritatea fluxurilor de capital și va depăși așteptările în comparație cu Europa și China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.786 afisari

2 COMENTARII

  1. ha ha ha ha ha ha

    Indicatorul Bloomberg pentru dolar a sărit cu aproximativ 2% în acest an, moneda consolidându-se față de toți rivalii, pe măsură ce investitorii au retras PARIURILE privind reducerile de dobândă ale Rezervei Federale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger