AcasăEconomieDolarul spulberă monedele „sărace”. Piața valutară, spirala morții

Dolarul spulberă monedele „sărace”. Piața valutară, spirala morții

Piețele valutare au suferit o cursă dificilă în 2022, dar în unele țări, o combinație de presiuni geopolitice și pași greșiți ale băncilor centrale au împins monedele într-o „spirală a morții”.

Un dolar mai puternic de-a lungul anului, pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre „adăpostul sigur” tradițional pe fondul potopului de șocuri geopolitice și macroeconomice, a cântărit foarte mult pe multe valute de pe piețele emergente.

Marii producători de petrol și țările cu bănci centrale care au majorat decisiv ratele dobânzilor se descurcă, în general, mai bine.

Steve Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea Johns Hopkins, publică în mod regulat o listă a monedelor cu cele mai proaste evoluții din acest an, iar cedi-ul ghanez se află aproape de vârf.

Săptămâna trecută, cedi a atins un nou minim record față de dolar, ajungând la un moment dat la 14,24, înainte de a se redresa ușor. A început anul tranzacționându-se la puțin peste 6 cedis pentru un dolar, potrivit datelor Refinitiv, ceea ce înseamnă că dolarul s-a întărit cu peste 132% față de moneda națiunii vest-africane.

Cel mai recent șoc al monedei a venit în momentul în care Banca Ghanei a anulat o licitație valutară programată, iar în această lună au avut loc proteste în capitala Accra, cerând demisia președintelui.

Cu toate acestea, declinul cedi o face să fie doar a treia cea mai slabă monedă din lume în acest an.

Pe locul al doilea se află peso-ul cubanez, care a scăzut cu 56,36% față de dolar – Cuba suferă de niveluri de inflație amețitoare, modelul lui Hanke plasând creșterea prețurilor de consum la o valoare anuală de 166%.

Lira egipteană a scăzut la un nou minim față de dolar, alunecând la 24,42, intrând astfel pe lista primelor 10 monede cu cele mai slabe performanțe din 2022.

Alte valute lovite de puterea dolarului includ grivna(Ucraina), rupia(Sri Lanka) și bolivarul venezuelean.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger