Petrolul a înregistrat o pierdere săptămânală, deoarece analiștii au prognozat un surplus „semnificativ” de aprovizionare în 2025, în ciuda deciziei Opec+ de a extinde reducerile voluntare de producție de 2,2 milioane de barili pe zi până la sfârșitul lunii martie.
Brent, reperul pentru două treimi din petrolul mondial, a scăzut cu 2,5%, în timp ce West Texas Intermediate, indicele care urmărește țițeiul american, a înregistrat o scădere de 1,2% pentru săptămâna încheiată pe 6 decembrie.
Dezechilibrul dintre ofertă și cerere
Brent s-a stabilit la 71,12 dolari pe baril vineri, pierzând 1,4%. WTI a atins 67,20 dolari, scăzând cu 1,6%. O depreciere a dolarului american nu a reușit să protejeze prețurile petrolului, subliniind că principala preocupare a pieței este dezechilibrul dintre ofertă și cerere.
„Contractele futures pentru țiței rămân scăzute, cu îngrijorări continue legate de cererea slabă, în special din partea Chinei, care continuă să pună presiune pe piața petrolului,” a declarat Hani Abuagla, analist senior de piață la XTB MENA, pentru The National.
Opec+ a anunțat joi că și-a extins reducerile de aprovizionare până la sfârșitul lui 2026, după ce a amânat inițial creșterile de producție planificate până în aprilie 2024.
„Deși această decizie vizează gestionarea ofertei, încetinirea persistentă a cererii globale, în special din piețele cheie de consum, creează o perspectivă pesimistă pe termen scurt,” preciza Abuagla. „Restricția prelungită a ofertei este puțin probabil să compenseze îngrijorările mai ample legate de slăbiciunea cererii, în special având în vedere că creșterea economică pare să fie slabă.”
Agenția Internațională pentru Energie a estimat că balanțele actuale sugerează că oferta globală va depăși cererea cu mai mult de un milion de barili pe zi anul viitor, chiar dacă reducerile Opec+ ar rămâne în vigoare.
Analiștii prognozează un surplus în prima jumătate a anului viitor, pe măsura unei producții substanțiale din SUA, Brazilia, Canada și Guyana, care, împreună, sunt așteptate să adauge mai mult de un milion de barili pe zi.
Potrivit Bank of America, fundamentele macroeconomice arată că piețele din 2025 vor fi suprasaturate cu petrol. Banca se așteaptă ca această supraproducție să ducă prețul Brent la o medie de 65 de dolari pe baril, în scădere de la aproximativ 80 de dolari până acum în acest an. Prezice WTI la 61 de dolari pe baril în 2025.
În plus, deciziile Rezervei Federale a SUA ar putea influența prețurile petrolului dacă ratele dobânzilor rămân ridicate pentru o perioadă mai lungă.