AcasăEconomieDolarul puternic lovește aurul

Dolarul puternic lovește aurul

Prețul metalului prețios este influențat de puterea dolarului american, de randamentul obligațiunilor și de riscurile politice și economice

Aurul s-a apropiat de minimul ultimelor șapte luni, sub impulsul întăririi dolarului și al creșterii randamentelor obligațiunilor.

Metalul prețios se tranzacționa miercuri la 1.818,35 dolari.Prețul lingourilor a scăzut marți pentru a șaptea ședință consecutivă, ajungând la cel mai scăzut nivel din martie, la 1.813,90 dolari, în condițiile în care dolarul s-a întărit în urma datelor care arată că locurile de muncă vacante în SUA au crescut în mod neașteptat în august.

„Având în vedere că piețele de obligațiuni continuă să se vândă, ceea ce duce la creșterea randamentelor și a dolarului, ar trebui să diminueze și mai mult atractivitatea activelor care plătesc dobânzi și/sau dividende mici sau zero. Din acest motiv, aurul ar putea rămâne subminat”, a declarat  Fawad Razaqzada, analist de piață la City Index și Forex, citat de The National.

Prețul aurului este influențat de puterea dolarului american, de randamentul obligațiunilor și de riscurile politice și economice.

În august 2020, aurul a atins ceea ce este încă recordul său, de 2 067,15 dolari, în timpul incertitudinii Covid-19. A crescut din nou după ce Rusia a invadat Ucraina la începutul anului trecut, pentru ca apoi să se prăbușească pe măsură ce panica timpurie s-a atenuat.

De când a depășit nivelul de 2.000 de dolari pe uncie în luna mai a acestui an, prețul aurului a scăzut cu peste 11 %, sub presiunea unei creșteri puternice a randamentelor de referință ale Trezoreriei SUA, ceea ce face ca aurul fără randament să fie mai puțin atractiv pentru investitori.

SPDR Gold Trust, cel mai mare fond tranzacționat la bursă din lume garantat cu aur, a declarat că deținerile sale au scăzut marți cu 0,2 procente.

Randamentele obligațiunilor de referință pe 10 ani din SUA au atins maximele ultimilor 16 ani, ceea ce a diminuat cererea de lingouri care nu plătesc dobânzi.

Perspectivele de creștere a ratelor dobânzilor din SUA au făcut ca aurul să nu mai fie atât de atractiv pentru investitori. Traderii estimează la 55% șansele ca Rezerva Federală să lase ratele dobânzilor în intervalul actual de 5,25% până la 5,50% la următoarea ședință din 31 octombrie și 1 noiembrie.

Guvernatorul Rezervei Federale, Michelle Bowman, a spus că rămâne dispusă să susțină o nouă creștere a ratelor dacă datele primite arată că progresul în ceea ce privește inflația stagnează sau avansează prea lent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor