Cauta

Dolarul poate supraviețui furtunii Trump

Din fericire pentru Statele Unite - și din păcate pentru detractorii dolarului - se pare că nu există niciun concurent suficient de puternic pentru a-l da jos de pe piedestal

Donald Trump a semănat îndoieli atât în rândul investitorilor naționali, cât și al celor străini. Anunțul său din „Ziua Eliberării” privind tarifele generale pentru toți partenerii SUA a perturbat comerțul mondial și a lovit bursele.

Prin politicile economice și atacul asupra independenței Rezervei Federale, Trump a pus în pericol nu numai puterea dolarului pe piețele valutare, ci și cadrul instituțional care stă la baza dominației pe termen lung a acestei monede.

Faptul că liderul de la Casa Albă a lansat ideea de a solicita cooperarea altor țări pentru a slăbi dolarul – într-o încercare de a stimula exporturile americane – nu face decât să sublinieze pericolul, potrivit Foreign Affairs. Cu toate acestea, detronarea dolarului, o perspectivă care a entuziasmat mult timp aliații și adversarii SUA deopotrivă, este puțin probabilă dacă alte state nu profită de ocazie pentru a-l înlocui. Și nu sunt pregătite pentru o astfel de abordare.

În primul rând, activele de investiții din economiile majore,  inclusiv China, Japonia și zona euro, rămân mai puțin atractive în raport cu cele din Statele Unite.

În al doilea rând, nu este clar dacă goana globală către active non-americane, care s-a accelerat la începutul acestui an, marchează începutul unei tendințe sau reflectă pur și simplu factori tehnici și macroeconomici.

În al treilea rând, monedele și piețele financiare ale altor țări nu au profunzimea (disponibilitatea unor cantități mari de active de înaltă calitate) și lichiditatea  (tranzacționabilitatea ușoară a acestor active) necesare pentru a susține fluxuri mari de capital.

Pe de altă parte, istoria arată că forțele care pot precipita o schimbare bruscă a puterii financiare și valutare ale unei națiuni se pot acumula în timp, iar schimbarea finală poate avea loc rapid.

Însă furtuna tarifară a lui Trump nu a determinat guvernele străine și băncile centrale să își reducă dependența de dolar ca monedă internațională de plată și de rezervă.

Totuși, atacul său direct asupra autonomiei Rezervei Federale va avea implicații serioase asupra capacității instituției  de a menține  inflația și  șomajul scăzute, ceea ce reprezintă un factor crucial al încrederii investitorilor străini în valoarea pe termen lung a dolarului.

Indiferent de consecințele războiului comercial, este prematur să scriem un necrolog pentru dominația dolarului, având în vedere fragilitatea altor monede de rezervă și cererea enormă de active financiare sigure într-o perioadă de turbulențe economice și financiare.

Din fericire pentru Statele Unite – și din păcate pentru detractorii dolarului – se pare că nu există niciun concurent suficient de puternic pentru a-l da jos de pe piedestal.

Ultimele stiri

  • Alege ce citesti
  • S-a încheiat era filantropiei bărbaților miliardari. Femeile preiau conducerea
  • Inteligența artificială deslușește războiul comercial
  • Europa are nevoie de o nouă Mare Putere
  • Nicușor Dan depune jurământul. În limba franceză?!
  • Criza umanitară din Gaza, o afacere pentru firmele americane?
  • Tensiuni în vestiarul Realului: S-au dezis de Rudiger!
  • Afaceri cu banii bătrânilor din azil. Autoritățile, prinse cu sume importante de bani dosite ”în sertar”
  • Kevin De Bruyne, foarte aproape de Napoli! Detaliile unui transfer spectaculos
  • Sănătatea Mentală și Deficiențele Nutriționale: Ce Lipsește Din Farfurie Ajunge În Minte
  • Exit mobile version