Dolarul a revenit de la minimul ultimelor 10 luni, investitorii majorându-și previziunile privind ratele dobânzilor din SUA după ce au apărut semne de inflație încăpățânată și o activitate economică neașteptat de puternică.
Cea mai importantă monedă de rezervă din lume a urcat în septembrie la un maxim al ultimilor 20 de ani, dar s-a prăbușit cu 11,2% în următoarele patru luni, deoarece inflația din SUA a scăzut de la un vârf de mai multe decenii, permițând Rezervei Federale să încetinească ritmul în care a crescut ratele dobânzilor spre sfârșitul anului trecut.
Creșterile mai domoale ale ratelor și perspectiva unor rate stabile sau chiar în scădere în 2023 au eliminat unul dintre principalele suporturi ale bancnotei verzi.
Cu toate acestea, luna februarie a început cu o avalanșă de date economice care sugerează că cea mai mare economie a lumii rămâne într-o stare de sănătate excelentă, împingând dolarul înapoi cu 3% față de un coș de alte valute importante de la începutul lunii și ștergând declinul din ianuarie.
În ianuarie, SUA au adăugat peste o jumătate de milion de locuri de muncă, aproape triplu față de prognoza de consens, în timp ce inflația a scăzut la 6,4%, o scădere mai mică decât se aștepta.
„Raportul privind inflația a stricat micul și frumosul plan dezinflaționist al piețelor”, a declarat Florian Ielpo, manager de portofolii multi-active la Lombard Odier, băncile centrale urmând, ca urmare, să mențină presiunea de creștere a ratelor.
Jordan Rochester, strateg de schimb valutar la Nomura, a declarat că luna februarie a început „cu toată lumea din comunitatea macroeconomică presupunând că dolarul se va vinde față de euro și yen”. De atunci, „aproape fiecare punct de date din SUA a fost mai puternic decât se aștepta, iar piețele au ajuns încet-încet la ceea ce Fed spune de mult timp, și anume că ratele mai au de așteptat și că vor fi menținute pentru o vreme”.
Ratele de referință ale dobânzilor din SUA se situează într-un interval cuprins între 4,5% și 4,75%. La începutul lunii februarie, piețele futures estimau un vârf al ratelor de aproape 4,9%, cu două reduceri în a doua jumătate a anului, ceea ce va duce costurile de împrumut la aproximativ 4,4% până în 2024. Puțin peste două săptămâni mai târziu, au trecut la previziuni privind un vârf de 5,28%, încheind anul cu puțin peste 5% în urma unei singure reduceri.
Cu toate acestea, unii investitori se îndoiesc că revenirea dolarului mai are mult timp la dispoziție. Moneda refugiu va continua probabil să crească în acest trimestru, dar „își va relua traiectoria descendentă pe măsură ce creșterea globală și sentimentul de risc se vor îmbunătăți”, au declarat analiștii de la UBS.