Dolarul s-a stabilizat după cel mai prost început de an din 1973, pe măsură ce rezistența economiei SUA îi determină pe unii investitori să renunțe la previziunile pesimiste.
Indicele dolarului s-a prăbușit în primul semestru, deoarece temerile că războiul comercial al lui Donald Trump va afecta economia s-au combinat cu îngrijorările legate de creșterea rapidă a datoriei suverane.
Dar a urcat cu 1,6% în iulie – fiind pe cale să înregistreze prima sa creștere lunară din 2025 – deoarece o serie de date economice solide pune sub semnul întrebării argumentele pentru noi reduceri ale ratei dobânzii din partea Rezervei Federale, notează Financial Times.
Dolarul s-a agățat de aceste câștiguri în ciuda unei scurte scăderi în urma rapoartelor conform cărora Trump ia în considerare demiterea șefului Fed, Jeremy Powell.
Economia SUA a adăugat 147 000 de joburi în iunie, o cifră neașteptat de robustă care sugerează că piața forței de muncă trece peste efectul tarifelor lui Trump.
De asemenea, rata inflației a depășit așteptările, ajungând la 2,7%. Oferă un plus de muniție factorilor de decizie ai Fed, care doresc să vadă dovezi suplimentare ale impactului taxelor de import asupra prețurilor înainte de a reduce costurile de împrumut.
Traderii de pe piețele futures se așteaptă acum la una sau două noi reduceri de dobândă cu un sfert de punct până la sfârșitul acestui an, mai degrabă decât la două sau trei cât estimau la începutul lunii.
Dar multe dintre riscurile care au condus dolarul la cel mai prost început de an din 1973 încoace sunt încă prezente. Atacurile lui Trump cu privire la independența Fed ar putea submina moneda în cazul în care se intensifică în continuare, în timp ce tarifele ridicate pentru mulți parteneri comerciali ai SUA vor intra în vigoare la începutul lui august, dacă Casa Albă nu va reuși să încheie o serie de acorduri comerciale.
Alții văd ingredientele unei redresări mai semnificative. Flavio Figueiredo, directorul global al schimburilor valutare la Citi, a declarat că piețele vor începe să se concentreze mai mult pe creșterea economică – ajutată de reducerile fiscale din SUA și de alte politici – pe măsură ce „ceața de incertitudine” creată de războiul comercial se va ridica în următoarele luni.
Pe de altă parte, comentariile oficialilor Băncii Centrale Europene care avertizează cu privire la puterea monedei euro au încurajat slăbirea acesteia, în timp ce ce amenințarea lui Trump de a impune UE tarife vamale de 30% a afectat încrederea.