Cauta

Dolarul își pierde valoarea de refugiu? Aurul strălucește la maxime istorice

Odată cu aplicarea politicilor tot mai izolaționiste ale lui Trump, mulți au cumpărat aur drept alternativă lichidă la dolar

Dolarul, unul dintre cele mai sigure refugii din lume în perioade de turbulențe, a fost evitat de investitori pe măsură ce incertitudinea privind tarifele și îngrijorarea cu privire la impactul acestora asupra creșterii economice din SUA se intensifică.

Donald Trump a anunțat miercuri tarife ample pentru aproximativ 60 de țări, inclusiv pentru China și cei mai mari parteneri comerciali ai săi.

Dolarul și-a pierdut valoarea ca principală opțiune de siguranță, în primul rând din cauza turbulențelor interne declanșate de tarifele impuse de Trump, care au sporit riscul unei recesiuni în Statele Unite, potrivit Reuters.

În timp ce dolarul crește de obicei atunci când indicele bursier S&P 500 scade, ambele au scăzut recent, într-un semn că moneda americană nu beneficiază de fluxurile de refugiu.

„Am fost mult timp de părere că dolarul, yenul și francul elvețian sunt principalele trei monede de refugiu, iar acum încep să îmi schimb părerea”, a declarat Van Luu, șeful strategiei valutare de la Russell Investments.

Indicele dolarului a pierdut aproape 4% în 2025 și a avut cel mai prost început de an din 2016, arată datele LSEG.

„Se pare că investitorii încă nu au evaluat pe deplin riscurile de recesiune, permițând slăbiciunii dolarului să persiste pe măsură ce capitalul se retrage din activele americane pe fondul dispariției excepționalismului economic”, explică Rong Ren Goh, manager de portofoliu în cadrul echipei de venituri fixe de la Eastspring Investments Singapore.

Deși politicile economice ale lui Trump au afectat încrederea în dolar ca refugiu sigur implicit, unii investitori consideră că își poate recăpăta atractivitatea în cele din urmă.

Dar există un rival: criza energetică din anii 1970, recesiunea din 1980 din SUA, criza financiară globală din 2007-2008 și pandemia Covid din 2020 au fost toate marcate de o creștere a valorii aurului.

Acum, aurul a explodat la maxime istorice de peste 3 000 de dolari pe uncie, aproape dublându-se numai în ultimii doi ani și jumătate.

Băncile centrale, administratorii de portofolii și investitorii de retail deopotrivă au cumpărat aur ca acoperire împotriva inflației rezultate din criza Covid și apoi din criza energetică globală. Însă au continuat să cumpere chiar și atunci când inflația a scăzut.

Și, odată cu aplicarea politicilor tot mai izolaționiste ale lui Trump, mulți au cumpărat aur drept alternativă lichidă la dolar.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version